Biroul de Migratie si Azil din Moldova, obligat de instanta sa elibereze adeverinta de imigrant unei femei straine infectate cu HIV

Curtea Suprema de Justitie din Moldova a obligat Biroul de Migratie si Azil, printr-o hotarare emisa la 22 decembrie, sa elibereze adeverinta de imigrant unei persoane straine care traieste cu HIV in Republica Moldova, transmite Agentia DECA-press.
Refuzul Biroului de Migratiune si Azil de a elibera adeverinta de imigrant persoanelor HIV pe motiv ca infectia HIV prezinta pericol pentru sanatatea publica este o practica discriminatorie in Republica Moldova, a constatat Curtea Suprema de Justitie.
Cazul se refera la o cetateana straina de 28 de ani, casatorita de cinci ani cu un moldovean. Cuplul are un copil minor.
Cetateana respectiva a depus o cerere la Biroul de Migratie si Azil al Ministerului Afacerilor Interne in care solicita eliberarea adeverintei de imigrant, insa a primit refuz, motivul invocat fiind faptul ca aceasta are HIV/SIDA si ca ar prezenta pericol pentru sanatatea publica.
Refuzul Biroului de Migratie a fost atacata in instanta de Institutul pentru Drepturile Omului.
Curtea de Apel a respins cererea, facand referinta la o serie de acte legislative. Decizia a fost contestata prin recurs la Curtea Suprema de Justitie, care a stabilit ca incheierile Biroului de Migratie si Azil, si a Curtii de Apel lezeaza dreptul la viata privata si de familie a reclamantei si contravine actelor internationale la care R. Moldova este parte.

Comentarii

replice