Vinul de casa va putea fi comercializat in conditii legale – Pentru aceasta producatorii de vin taranesc va trebui sa dispuna de licente si sa se inregistreze in calitate de platitor de acciz

Guvernul a aprobat, miercuri, Regulamentul cu privire la producerea si comercializarea vinului taranesc. In conformitate cu acesta, producatorii de vin taranesc va trebui sa dispuna de licente, de certificate de calitate si sa se inregistreze in calitate de platitori de acciz.
Totodata, Regulamentul stabileste si anumite restrictii privind fabricarea vinului. Astfel, nu se admite utilizarea mijloacelor tehnice artizanale, executate din fier fara acoperamant de protectie. Crama si pivnita trebuie sa corespunda cerintelor sanitare si igienice, neadmitandu-se folosirea lor pentru alte necesitati gospodaresti decat pentru prelucrarea strugurilor, fabricarea si pastrarea vinului taranesc. La fel, se interzice comercializarea vinului taranesc fara certificatul de conformitate eliberat de catre Centrul National de Verificare a Calitatii Productiei Alcoolice.
Prevederile Regulamentului se vor aplica asupra gospodariilor rurale taranesti sau mici fermieri, care detin in proprietate nu mai putin de 0,15 ha de vita de vie. Licentierea acestui gen de activitate va avea loc in conditii mai lejere decat in cazul intreprinderilor vinicole. Vinul taranesc va putea fi comercializat doar in raza raionului unde se afla producatorul de vin.
Documentul va intra in vigoare dupa aprobarea acestuia de catre Parlament.

Comentarii

replice