ANRE: „Majorarea preturilor la carburanti se datoreaza cresterii preturilor de import”

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) sustine ca majorarea actuala a preturilor de comercializare cu amanuntul a benzinei si motorinei a fost cauzata de cresterea preturilor de import la aceste produse, evolutie determinata de majorarea semnificativa a cotatiilor petrolului la bursele internationale si a preturilor Platt`s pe pietele regionale, comunica Agentia DECA-press.
Ieri si astazi statiile PECO au majorat cu circa 5 la suta pretul benzinei si motorinei. Un litru de benzina de tip A-95 s-a scumpit de la 14,15 lei la 15 lei, iar pretul unui litru de motorina a crescut de la 12,6 lei la 13,4 lei.
In perioada 15 iunie (data cand au fost modificate ultima oara preturile la bentina si motorina) – 30 noiembrie 2010, preturile Platt`s la benzina au crescut cu 10,7% si au alcatuit 775 USD/tona, iar la motorina – cu 10,6% si au insumat 741 USD/tona. Influenta directa a preturilor Platt`s asupra preturilor de import a produselor petroliere in Moldova se explica prin faptul ca preturile de import al acestor produse de la rafinarii se formeaza in baza preturilor Platt`s.
In urma acestor cresteri preturile medii de import la benzina si motorina s-au majorat cu 77 USD/tona (10,6%) si, respectiv, cu 89,5 USD/tona (12,8%) si au ajuns la 802 si, respectiv, 786,5 USD/tona. Totodata, in perioada vizata cursul oficial al valutei nationale in raport cu dolarul SUA s-a apreciat cu 4,8%: de la 12,8 lei/USD la 12,18 lei/USD, precizeaza ANRE.

Comentarii

replice