Cel mai mult au crescut preturile la ulei, legume si struguri, dar au scazut la zahar si oua dietetice

Indicele preturilor de consum (IPC) in noiembrie a.c. fata de luna octombrie a constituit 100,6%, iar fata de noiembrie 2009 cu 107,7%, transmite DECA-press cu referinta la datele Biroului National de Statistica.
Cresterea preturilor medii de consum in noiembrie fata de octombrie a.c. a fost determinata de majorarea preturilor la produsele alimentare cu 1,2 la suta, nealimentare – cu 0,6 la suta. Tarifele pentru prestarea serviciilor populatiei au ramas stabile la nivelul lunii octombrie.
Cele mai semnificative cresteri de preturi s-au produs in luna noiembrie la ulei vegetal – cu 9,7%, la unele legume – in medie cu 9,4%, struguri – cu 7,2% si cartofi – cu 4,0%. De asemenea, s-au majorat preturile la combustibili – cu 1,2%, confectii si incaltaminte – cu cate 0,8%.
In luna noiembrie au scazut preturile la: zahar – cu 8,3%, oua dietetice – cu 5,0%, bauturi nealcoolice – cu 3,0% si fructe proaspete – cu 2,9%. S-au inscris reducerea preturilor la aparate pentru prelucrarea informatiei, telefoane, foto si de luat vederi – cu cate 0,5 %.
Biroul National de Statistica remarca reducerea tarifelor pentru serviciile turismului in strainatate – cu 1,3% si o scadere nesemnificativa a transportului de pasageri – cu 0,1%.
In medie, de la inceputul anului, preturile de consum s-au majorat cu 6,7 la suta.

Comentarii

replice