Bugetul municipiului Balti pentru 2011 a fost adoptat in prima lectura

Bugetul municipiului Balti pentru anul 2011 a fost adoptat, joi, in unanimitate de membrii Consiliului Municipal Balti (CMB). In lectura finala principalul document financiar al „capitalei de nord” urmeaza sa fie adoptat vineri, 10 decembrie, comunica Agentia DECA-press.
Bugetul pentru anul viitor prevede venituri de peste 246 de milioane de lei si cheltuieli de circa 251,5 milioane de lei, inscriind un deficit de cinci milioane 250 mii de lei, care urmeaza sa fie acoperit de pe urma privatizarii terenurilor si obiectivelor municipale.
Potrivit presedintelui Comisiei finante si economie din cadrul CMB, Leonid Babii, bugetul este unul auster si a fost elaborat in pofida faptului ca autoritatile tarii nu au reusit sa adopte Bugetul de Stat. Babii spune ca in conditiile unui buget auster, autoritatile locale vor trebui sa faca fata unui sir de provocari, sa reuseasca sa mentina pe linia de plutire cele mai importante institutii sociale. In situatia unui buget auster, intreprinderile si organizatiile municipale vor primi in 2011 jumatate din alocari de la bugetul municipal.
Leonid Babii a estimat in cadrul dezbaterilor ca orasul Balti ar avea nevoie de un buget de circa jumatate de miliard de lei pentru acoperirea necesitatilor curente.
In 2011, Baltiul ar putea sa nu beneficieze de transferuri din Bugetul de Stat si asta in conditiile in care in 2008 a avut alocari centralizate de 74 de milioane de lei; in 2009 – zece milioane de lei, iar in 2010 – un milion de lei.
Bugetul orasului Balti nu prevede pentru anul viitor investitii capitale, iar autoritatile sunt puse in situatia sa majoreze taxele locale pentru unele categorii de agenti economici. Taxele locale au fost majorate in medie cu 80%, iar pentru unele categorii taxele locale se prevede o majorare de pana la 200%.
Mai multi consilieri au criticat dur majorarea taxelor locale pentru agentii economici. Consilierul independent Sergiu Banari a numit masura drept „majorare primitiva a taxelor”, iar consilierul comunist Anatoli Orlovski a declarat ca „taxele respective nu sunt reale si nu au nici o justificare economica”. Un alt consilier comunist, Pavel Buceaschi, a spus ca „taxele locale trebuie diferentiate pentru a evita punerea in genunchi a micului business”.
In cadrul dezbaterilor bugetului fractiunea majoritara comunista din CMB, dar si cea de opozitie „Meleag”, au solicitat alocari suplimentare pentru unele institutii de invatamant din localitate, care sunt „intr-o situatie catastrofala”.
CMB urmeaza sa voteze bugetul municipiului Balti pentru 2011 in sedinta de maine, dupa ce o comisie speciala va opera cu ultimele modificari in document.

Comentarii

replice