Ce spun actorii politici la un an de la debarcarea de la putere a lui Plahotniuc
La un an de la debarcarea fostului lider democrat Vlad Plahotniuc de la putere, principalii actori politici au dat mai multe aprecieri. Unii dintre ei și-au atribuit meritele înlăturării PDM și a lui Plahotniuc de la putere.
Liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon că debarcarea lui Plahotniuc a comportat riscuri la adresa sa.
Pentru mine personal, decizia de a merge direct și ferm împotriva lui Plahotniuc a fost asociată cu riscuri foarte serioase, inclusiv am riscat cu viața mea și a celor apropiați și poate că vreodată voi deschide unele paranteze în acest sens. Dar eu consider că aceea fusese o decizie necesară pentru țară, una corectă strategic, o decizie de caracter, și nu regret nici o clipă acțiunile de atunci”, a menționat Dodon pe pagina sa de Facebook.
Lidera PAS, Maia Sandu, cu care PSRM a făcut coaliție după debarcarea PDM și a lui Plahotniuc, a spus că a fost „o decizie foarte grea”.
Acum un an, datorită vouă, am reușit să alungăm de la putere cel mai autoritar regim din ultimele trei decenii. A fost o decizie foarte grea pentru noi să-i „smulgem” pe socialiști din brațele lui Plahotniuc și să votăm împreună debarcarea acestuia de la putere. Dar, după multe consultări cu oamenii, am făcut acest pas”, a menționat Maia Sandu pe Facebook.
Andrei Năstase, liderul Platformei DA, o altă componență a alianței PSRM-ACUM a menționat într-un interviu pentru portalul deschide.md că regimul Plahotniuc s-a prăbușit după zece ani de umilire a țării
Chiar dacă în toți acești ani și eu, alături de alți activiști civici, jurnaliști sau oameni de afaceri ne-am pus la bătaie libertatea, familiile, viața, sănătatea, repet, meritul acestui moment este al poporului Republicii Moldova, nu este meritul unui actor politic anume”, a declarat Andrei Năstase.
Actualul lider al democraților, Pavel Filip a afirmat într-un briefing de presă că acel trecut nu mai reprezintă PD-ul actual.
Nu putem pune semn de egalitate între PD şi câţiva oameni care, într-o anumită perioadă, au luat decizii în numele întregii echipe”, a afirmat Filip.
Potrivit lui, PD și-a luat angajamentul ca să restabilească bunul nume şi să construiască un partid sănătos.
PD nu este doar Vlad Plahotniuc, PD sunt miile de oameni buni şi dedicaţi din echipele noastre din întreaga ţară”, a spus Filip.
Vlad Plahotniuc nu a reacționat, deocamdată, la aceste aprecieri. Anterior, însă el a acuzat că R. Moldova a fost preluată în totalitate de Rusia, care și-a impus controlul în instituțiile de drept prin partidul său politic.
Numai naivii cred că rușii lucrează acum la așa-zisa „deoligarhizare”. De fapt, lucrează la preluarea instituțiilor vitale ale statului, în timp ce abuzurile pe care le pregătesc acum vor fi o ilustrație vie a viitorului „stat de drept” în Moldova după celebrul model rusesc, a scris Plahotniuc anul trecut.
Amintim că, acum un an, PSRM și Blocul ACUM (PAS și PDA) au ales o nouă conducere a Parlamentului, alegând-o pe socialista Zinaida Greceanîi în funcția spicher. În condiții de dualitate a puterii în stat, a fost învestit Guvernul Sandu. La 14 iunie, PDM a anunțat că predă puterea noii guvernări, iar liderul democrat Vlad Plahotniuc a plecat din țară. Ulterior, acesta a declarat că nu mai revine în politică și și-a anunțat demisia din funcția de deputat și lider al PD.
Peste cinci luni, prin votul socialiștilor și democraților a fost demis Guvernul Sandu, sub pretextul că Maia Sandu și-ar fi dorit să controleze Procuratura Generală. În luna martie a.c., a fost oficializată alianța de guvernare PSRM-PD.