Șeful statului, obligat să desemneze candidatul la funcția de prim ministru înaintat de majoritatea parlamentară

Marja discreționară a președintelui este limitată, astfel că acesta este obligat să înainteze candidatura dacă e constituită o majoritate parlamentară formalizată. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat din funcție sau chiar demis – a stabilit Curtea Constituțională.

Verdictul Curții a fost emis după ce a fost sesizată de deputatul Igor Munteanu să interpreteze articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție.

Înalta Curte a hotărât că „în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim ministru”.

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele este obligat, ca după consultări cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de premier, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa.

Curtea Constituțională a mai stabilit că dacă șeful statului refuză să desemneze candidatul la funcția de prim ministru înaintat de majoritatea parlamentară absolută, formalizată, președintele va fi suspendat și demis din funcție.

Comentarii

replice