Sprijinul Germaniei pentru satele din Moldova
Şase memorandumuri de înțelegere pentru sprijin în mărime de 6,45 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională au fost semnate la 16 decembrie 2014 de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și consiliile raionale și primăriile comunităților beneficiare. Proiectele acoperă sectoarele: aprovizionarea cu apă și canalizare, managementul deșeurilor solide și eficiența energetică a clădirilor publice, anunţă comunicate.md.
Suportul german a fost oferit prin intermediul proiectului GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.
Fiecare memorandum de înțelegere pentru proiectele susținute a fost semnat și de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR), care se va ocupa de achiziții și va monitoriza investițiile. Cele 6,45 milioane de euro vor fi investite în 2015, în 2014 fiind deja demarate mai multe achiziții publice.
În sectorul aprovizionării cu apă și canalizare, vor fi susținute două proiecte-pilot, în raioanele Cahul și Râșcani. Astfel, va fi construit sistemul de canalizare în satul Roșu, raionul Cahul și va fi reabilitată stația de tratare a apelor din orașul Cahul. Locuitorii satului Duruitoarea Veche, raionul Râșcani, vor avea acces la canalizare. Se mai preconizează reconstrucția stației de epurare în orașul Costești.
În domeniul managementului deșeurilor solide, urmează a fi construit un Centru Intercomunitar de Management al Deşeurilor Solide în satul Parcani, raionul Şoldăneşti. Totodată, va fi reabilitat blocul de compactare a deșeurilor din orașul Șoldănești. De aceste investiții vor beneficia aproximativ 45 de mii de locuitori din 23 localităţi din raionul Şoldăneşti şi 4 din raionul Rezina.
În sectorul eficienței energetice a clădirilor publice, vor fi efectuate investiții de optimizare a consumului de energie la două spitale raionale din Orhei și Nisporeni, precum: lucrări de termoizolare, instalarea punctelor termice. În aceste instituții va fi implementat un sistem inteligent de management al energiei și va fi instruit corespunzător personalul.
Pe lângă investițiile în infrastructură, suportul german vine să contribuie la ajustarea planurilor și programelor locale pe sectoarele respective, la intensificarea cooperării localităților pentru prestarea în comun a serviciilor, la dezvoltarea capacităților operatorilor de servicii și la informarea și conștientizarea populației.
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de GIZ şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.
deca.md