Ex-premier despre efectele crizei globale asupra Moldovei

Criza provocată de Coronavirus va cauza în Republica Moldova o reducere a PIB-ului de aproximativ 30% (70 mlrd. lei) și, respectiv, venituri la buget de cca 25 mlrd. lei.

Este prognoza omului de afaceri Ion Sturza, fost premier.

Sturza anticipează că remitențele vor scădea cu 30-40%, iar rata șomajului poate crește până la 30%.

Avantajul R. Moldova, crede Ion Sturza, e că este un stat subdezvoltat, unde nu există o piață sofisticată de capital, care să fie afectată.

Fostul premier menționează că datoria de stat internă și externă este la un nivel mic, 25% din PIB, BNM are rezerve valutare de peste 3 mlrd. USD și lichidități în bănci în valoare de peste 500 milioane USD.

Statul poate interveni eficient prin politica monetară. Fostul premier nu exclude că s-ar putea opera cu naționalizarea temporară a unor bănci. BNM ar putea utiliza o jumătate din rezerva valutară, 1,5 mlrd USD pentru a finanța perioada de criză și de reconstrucție de după criză. Ion Sturza crede că statul poate lua în jur de 200 mil. USD credite de la instituțiile financiare internaționale.

Ion Sturza consideră că veniturile bugetare se vor reduce cu 25-30 miliarde de lei, iar în această situație statul este obligat să acorde facilități fiscale, amânate plățile de taxe și impozite sociale pe șase luni.

„Plata taxelor de la populație tot trebuie amânată pe 6 luni. Guvernul poate să garanteze creditele pentru agenții economici care activează în zonele critice, în agricultură”, menționează Ion Sturza.

Potrivit lui, Guvernul trebuie să compenseze plata șomajului tehnic la nivelul a 75% din salariul mediu brut.

Ion Sturza crede că la nivel global nu mai e o criză, ci un colaps.

„O combinație de crize de sănătate, economică, financiară, socială și psihologică. După mine, cel mai grav este paralizia celor care trebuie să decidă și să guverneze”, susține Ion Sturza.

În opinia fostului premier moldovean, la nivel global, în trimestrul doi se așteaptă o contracție a PIB de 20-30%, iar în țări precum China, SUA, Italia – 50%. Șomajul ar putea atinge temporar și 30%. Perioada acută va dură încă minimum 6 luni, iar criza va continua în următorii doi ani.

Comentarii

replice