De ce Plahotniuc nu poate fi extrădat

Expertului Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, care mai mulți ani a activat în cadrul Ambasadei SUA, susține că, în condițiile actuale, fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc nu va putea fi extrădat din SUA, așa cum a solicitat Procuratura Generală de la Chișinău.  

Expertul consideră că dosarul procurilor moldoveni prin care au cerut extrădarea fostului democrat ar fi fost întocmit necalitativ.

Eu, sincer vorbind, nu cunosc, cu tot respectul, specialiști din Republica Moldova care ar putea pregăti o cerere de asemenea anvergură. Și iată ea-i pregătită prost, atunci echipa legală a dlui Vlad Plahotniuc ar putea argumenta că extrădarea este cerută din motive politice”, a spus Kulminski într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul nu exclude că acest fapt chiar ar putea să-l ajute pe Vlad Plahotniuc să primească azil politic în vreo țară.

În plus, crede expertul, Plahotniuc nu poate fi extrădat în baza Convenției ONU împotriva criminalității transnaționale organizate – așa cum cere PG, iar un tratat de extrădare între SUA și R. Moldova nu există. Plahotniuc poate fi extrădat din SUA doar dacă vor fi prezentate probe incontestabile.

În majoritatea absolută a cazurilor se cere un asemenea acord. Dacă acest acord nu există, da, este posibilă această extrădare, dar acolo trebuie să fie dovezi beton, dovezi foarte și foarte puternice, ceea ce cel mai probabil nu e în cazul acestui dosar.”

Vladislav Kulminski nu exclude că președinția va folosi cererea de extrădare a lui Vlad Plahotniuc ca pe o dovadă de succes în cadrul alegerilor.

Comentarii

replice