De luni, încep lecțiile în școlile din țară. La distanță!

În condițiile carantinei prelungite legate de răspândirea noului coronavirus, de luni, 23 martie, școlile din țară reiau procesul educațional. Acesta va fi organizat la distanță, potrivit unui ordin semnat de Igor Șarov, ministrul Educației, la sfârșitul acestei săptămâni. De menționat că unele instituții școlare din țară au asigurat și în prima săptămână de carantină procesul educațional.

Ordinul ministrului enumeră o serie de documente normative în baza căruia va fi asigurat procesul educațional la distanță.

În același timp, PNUD precizează că este funcțională platforma studii.md, care oferă toate instrumentele necesare pentru învățământul la distanță.

„În total, în sistem sunt înregistrați 31.844 utilizatori, dintre care 13.771 sunt elevi, 16.873 – părinți și 1.128 – profesori”, se arată într-un comunicat al PNUD.

Sursa menționează că profesorii au deja posibilitatea de a încărca lecții video de pe calculator sau telefonul mobil, să atașeze materiale didactice la temele de acasă, să lase comentarii cu explicații și observații. Utilizatorii platformei au acces la agendele și registrele electronice, orarul lecțiilor, iar administrația mai are și posibilitatea de a genera periodic rapoarte statistice.

În același timp, compania Simpals.md, dezvoltatorul platformei studii.md, menționează că, în prezent, 25 de școli beneficiază de serviciile platformei, iar alte 108 de instituții de învățământ au solicitat să fie conectate.

„În 40 de școli a început înregistrarea elevilor și colectarea datelor necesare. În total, în sistem sunt înregistrați 33 147 utilizatori, dintre care 14 402 sunt elevi, 17 474 – părinți și 1 192 – profesori”, arată un comunicat al simpals.md.

Platforma Studii.md a fost dezvoltată în 2019 de Simpals, cu susținerea PNUD și TEKWILL.

Procesul educațional în instituțiile școlare din țară a fost suspendat, deocamdată, până la 31 martie în legătură cu epidemia de coronavirus de tip nou. În R. Moldova sunt peste 1230 de școli primare, gimnazii și licee, unde își fac studiile 332 409 de elevi.

Comentarii

replice