Interpol a refuzat să-l anunțe pe Plahotniuc în căutare internațională

Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a refuzat includerea fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. Instituția a decis să radieze datele acestuia din bazele de date ale Organizației.

Despre această hotărâre, Procuratura Generală a fost informată la 23 iulie.

Potrivit Procuraturii Generale, decizia a fost luată în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei, care a avut loc în perioada 29 iunie-3 iulie, la Lion, Franța. Aceasta a stabilit că „menținerea datelor privind Solicitantul, nu este compatibilă cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în „spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului”.

Procuratura Generală se va adresa Direcției Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGP cu solicitarea de a explica motivele care au stat la baza emiterii unei decizii de refuz în anunțarea învinuitului în căutare internațională. În funcție de răspunsul care va urma, Procuratura va decide asupra modalității de reacționare în consecință.

Procuratura precizează că va continuă să administreze probe și va interveni cu argumente suplimentare în fiecare caz de refuz din partea partenerilor pentru a-i convinge că anume Vlad Plahotniuc este unul dintre beneficiarii furtului miliardului.

Acum o lună, Procuratura Generală a expediat autorităților competente ale SUA setul de acte cu solicitarea de extrădare a fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Moldova.

Fostul democrat Vlad Plahtoniuc a părăsit R. Moldova în iunie 2019, după ce PD a cedat puterea alianței PSRM-ACUM.

Comentarii

replice