Leul și coronavirusul. Ce sfaturi le dă moldovenilor guvernatorul BNM pe timp de criză

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, consideră că cetățenii țării nu au motive să intre în panică în situația în care în țară a fost declarată stare de urgență pe un termen de 60 de zile, ca măsură îndreptată împotriva pandemiei de coronavirus.

Întrebat la televiziunea publică care sunt recomandările în contextul unor posibile fluctuații de curs al leului în raport cu valutele de referință.

„Să nu luăm decizii mari, să facem operaţiuni mici, cu paşi mici şi atunci noi ne protejăm de unele greşeli mari şi de unele riscuri excesive. Da, fluctuaţii vor fi, dar în limita normalului,fără careva fluctuaţii majore”, crede Armașu.

Guvernatorul a mai spus că deși situația nu este simplă, situația e gestionabilă. Armașu a declarat că țara a intrat destul de pregătită în criza provocată de pandemia coronavirusului. Oficialul a spus că datoria de stat alcătuiește 30% din PIB, un indice foarte bun în comparaţie cu majoritatea ţărilor din regiune.

BNM dispune de suficiente rezerve valutare, care să poată acoperi jumătate de ani importurile, iar băncile din țară dispun de suficiente lichidităţi.

Comentarii

replice