O echipă de filmare de la TV8, agresată pe Nistru de militarii Forţele Mixte de Menţinere a Păcii

Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, doi jurnaliști de la TV8 care realizează proiectul tv „Dincolo de Nistru”, au fost agresați de militarii ruși din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii pe Nistru. Incidentul s-a produs ieri în localitatea Molovata din stânga Nistrului, în timp ce jurnaliștii intenționau să traverseze râul cu bacul, pentru a ajunge pe malul drept.

Incidentul a fost condamnat de organizațiile de media de la Chișinău.

Postul TV8 a precizat că tot conflictul a durat în jur de o oră și a fost aplanat după ce jurnaliștii au cerut ajutorul poliției de la Dubăsari și al organizației „Promo-lex”.

Cei doi jurnaliști au filmat în satul Moldova Nouă un nou episod pentru emisiunea „Dincolo de Nistru”, dedicată problemelor oamenilor care locuiesc în satele aflate sub jurisdicția Moldovei, dar în stânga râului.

Totul a începu de la încercarea Vioricăi Tătaru să filmeze imagini cu pacificatorii.

Viorica Tătaru povestește că a vrut să ia niște imagini, dar un pacificator, vorbitor de limbă rusă, i-a declarat că nu e voie de filmat și a lovit-o peste mână.

Mi-a dat telefonul jos din mână și a început să șteargă din telefon”, a spus jurnalista.

Militarul i-a restituit telefonul Vioricăi Tătaru după un schimb de replici.

Jurnalistul Andrei Captarenco spune că echipa de la TV8 ar fi deranjat cu prezența în zonă, deoarece au filmat un episod un om care a luptat în războiul de pe Nistru.

Organizațiile neguvernamentale de media și-au exprimat profunda îngrijorare și au condamnat acțiunile de intimidare și agresare a celor doi jurnaliști de către membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii. ONG de media au lansat un apel la adresa OSCE să monitorizeze procesul de constatare a ilegalității acțiunilor pacificatorilor și de sancționare a persoanelor care au acționat contrar legii.

Comentarii

replice