Opinii despre revenirea lui Filat în politică: are câteva probleme uriaşe, lipsa de credibilitate – una dintre ele

Prin revenirea sa în fruntea PLDM și în politică, Vlad Filat nu va putea repeta succesul pe care l-a avut anterior, fostul premier având probleme mari de credibilitate. Ar fi o greșeală dacă Filat se va lansa în lupta electorală pentru fotoliul de președinte – sunt câteva opinii ale analiștilor și observatorilor în contextul recentei decizii a Congresului PLDM de a-l alege din nou pe Vlad Filat în calitate de lider.

Analistul politic Roman Mihăeș amintește că, atunci când a fost eliberat din detenție, Filat a declarat că nu se va implica în politică. Totuși, Mihăeș crede că Filat nu va putea repeta succesul pe care l-a avut și nu va fi credibil în mesajul anticorupție, de europenizare și curățare a sistemului.

Într-un comentariu pentru Europa Liberă, scriitorul și jurnalistul Iulian Ciocan susține că Filat are din start câteva probleme uriaşe, iar „cea mai mare e aceea că stă prost cu credibilitatea”.

Alegătorii au multe întrebări legate de activitatea politică şi economică a lui Filat, întrebări la care nu au răspunsuri clare. Fireşte, Filat se crede absolut nevinovat şi invocă răul pe care i l-a făcut Plahotniuc. Dar de la o parte lucrurile se văd altfel decât le prezintă fostul premier”, notează Ciocan, arătându-se sceptic că Filat îşi va putea recăpăta popularitatea de altădată.

Totuși, ciocan admite că „în Moldova orice e posibil”.

Analistul politic Vitalii Andrievschi se arată convins că Filat „poate deveni o figură utilă în politică și va fi util Moldovei”.

Cât despre o eventuală lansare a lui Filat în campania electorală prezidențială, Andrievschi spune că „ceasul său nu a bătut încă” și că „acestea nu sunt alegerile lui”.

Cred că ceea ce trebuie să facă acum Vlad Filat este să adune o echipă pentru participarea în alegerile parlamentare”, notează Vitalii Andrievschi.

Amintim că fostul premier Vlad Filat a fost reales la 16 august în funcția de președinte al PLDM. Până la condamnarea sa în 2016, Filat a condus această formațiune din 2008.

Comentarii

replice