Pagina web a Primăriei Bălți imită accesul la informație

Primăria municipiului Bălţi încalcă legea atunci când nu publică informaţii privind organizarea licitațiilor publice dar și informații privind câștigătorii acestor licitații, au constatat participanţii la o dezbatere privind transparenţa achiziţiilor publice în municipiul Bălţi. „Site-ul balti.md (pagina web a primăriei – n.r.) nu oferă nici 10% din informaţia care, conform legislației, ar trebui să fie postată pe pagina web oficială a administrației publice locale”, a declarat în cadrul evenimentului Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Potrivit lui Petru Macovei, nici una din primăriile monitorizate în cadrul proiectului „Cere socoteală pentru banii publici!”, nu organizează suficient de transparent licitaţiile. „La Chişinău, ca şi la Bălţi, este imposibil să afli cine a câştigat licitațiile, dar mai ales, cum au loc achiziţiile publice”, a precizat Petru Macovei. „Din câte ştim noi, în Republica Moldova nici un demnitar nu a fost demis din funcție chiar dacă au fost depistate nereguli în domeniul achiziţiilor publice”, a mai spus Macovei.

Membrul Consiliului Municipal Bălți, Vlad Ghiţu, a asigurat participanţii la dezbatere că va căuta să impună primăria locală să respecte legea în ce privește transparența decizională, inclusiv în ce privește licitațiile publice. „Voi face o interpelare pentru a obliga primăria să respecte legea, să publice toate informaţiile pe care le cere legislaţia. Acum, pe pagina web a primăriei nu veţi găsi nici măcar proiectele de decizii, care vizează gestionarea banilor publici, nemaivorbind de licitații”, a  mai spus Ghiţu.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Presei Independente în colaborare cu Agenția DECA-press în cadrul proiectului “Monitorizarea şi controlul utilizării banilor publici la Chişinău şi Bălţi”, implementat de API cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.

Comentarii

replice

One Response

  1. Серж.

Reply