Victimele deportărilor staliniste, comemorate în Moldova

Acțiuni de comemorare a victimelor depistărilor staliniste au loc în R. Moldova, cu ocazia celor 71 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor.

Comemorarea victimele celor de-al doilea val al deportărilor a avut loc și la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare din Chișinău.

Premierul Ion Chicu a depus flori la monument de dimineață.

Ce ne-a oferit această lecție de istorie e că indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pângărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei”, a menționat Chicu pe Facebook.

Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate de lideri politici și reprezentanții unor partide. Flori la monumentul „Trenul durerii” au depus cei de la Platforma DA, ai PAS, ai Mișcării UNIREA.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, a avut loc cel de-al doilea val al deportărilor, în cadrul operațiunii „Iug”, au fost deportate 35 796 de persoane în Siberia. Primul val a avut loc între 12 și 13 iunie 1940, când au fost ridicate în jur de 25 de mii de persoane. Al treilea val a avut loc în 1951.

Comentarii

replice