A murit scriitorul Vlad Pohilă

Lingvistul, scriitorul și publicistul Vlad Pohilă a murit, ieri, la vârsta de 67 de ani.

Pentru noi, cei de la Biblioteca Municipală, Vlad a fost ca un erou din cărți, din cărți bune, ca și pentru toată lumea care l-a cunoscut, a fost un erou pozitiv. A fost profesorul nostru de Limba Română”, se menționează într-un articol de omagiu al Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu” din Chișinău la care a muncit Vlad Pohilă.

Vlad Pohilă s-a născut la 6 aprilie 1953, la Putinești, raionul Florești.

În 1975, a absolvit secția de jurnalistică a Facultății de Litere a USM. A făcut studii de doctorat în lingvistică la Institutul de limbă și literatură al AȘM.

Promotor activ al limbii române, Vlad Pohilă a semnat mai multe volume și dicționare, printre care „Să citim, să scriem cu litere latine” (1989), „Grafia latină pentru toți” (1990), „Mic dicționar de nume proprii străine”, „Dicționarul de greșeli” etc. A tradus romane, proză scurtă, eseuri și poezii din mai multe limbi.

Mulți ani a activat în cadrul mai multor redații de ziare și reviste din R. Moldova, inclusiv la prima revistă în limba română editată cu grafie latină „Glasul” („Glasul Națiunii”), primele numere ale cărora au fost editate în Țările Baltice și care erau aduse în Moldova. Din 2003 a redactat revista de biblioteconomie și științe ale comunicării „BiblioPolis”, editată de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău.

Vlad Pohilă a fost decorat cu „Ordinul Republicii” și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer al României.  A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Comentarii

replice