Ambasadorul SUA: trebuie să fim atenți și la sănătatea democrației din Moldova

Ambasadorul SUA la Chișinău Dereck J. Hogan a publicat un articol despre situația din Moldova în care a lansat și un semnal subtil la adresa societății: chiar și în lupta cu pandemia, „trebuie să fim atenți și la sănătatea democrației”.

Diplomatul susține că SUA vor continua să sprijine Moldova în lupta cu Covod-19, țara sa deja acordând ajutoare în acest sens poporului moldovean de 2,2 mil. USD.

Însă chiar și în lupta cu această pandemie, trebuie să fim atenți și la sănătatea democrației Republicii Moldova. Liderii Republicii Moldova trebuie să continue să dezvolte instituții guvernamentale independente, să combată corupția omniprezentă, să asigure alegeri libere și corecte și să protejeze drepturile și libertățile individuale”, notează Hogan.

Potrivit ambasadorului, țara noastă a făcut unele progrese. Au fost intensificate semnificativ eforturile de confiscare a profiturilor ilicite din activitatea infracțională, iar autoritățile s-au angajat să îndeplinească recomandările pentru reformele constituționale și judiciare.

Un alt pas pozitiv, în opinia ambasadorului, este adoptarea legea privind ONG-urile care este dezbătut de Parlament.

Rămân însă multe de făcut pentru a asigura calea Republicii Moldova și pentru a recâștiga încrederea deplină a cetățenilor săi. Liderii Republicii Moldova trebuie să își dubleze eforturile pentru a combate corupția și pentru a asigura o justiție imparțială pentru toți cetățenii”, atrage atenția Dereck Hogan.

Despre corupție, ambasadorul notează că facilitează imixtiunile exterioare în sistemele de justiție și financiar, descurajează investițiile străine și antreprenoriatul.

Derek Hogan se referă și la alegerile prezidențiale din toamnă și sugerează că îmbunătățirea procesului electoral pentru a asigura poporului dreptul de „a-și alege liderii și viitorul fără interferențe – fie dinăuntrul sau din afara țării”.

Comentarii

replice