Ambasadorul SUA la Chișinău comentează atent subiectul extrădării lui Plahotniuc

Ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan a confirmat la TV8 că „autoritățile relevante” examinează cererea de extrădare a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc.  Diplomatul a evitat să spună cât ar putea dura acest proces.

Examinarea acestei cereri este în curs, din această cauză nu pot spune nimic despre acest proces, dar există legătură directă între autoritățile relevante dintre SUA și Moldova”, a declarat ambasadorul Hogan la „Cutia neagră”.

Dereck Hogaan a menționat că este important ca autoritățile moldovene să prezinte toate actele pe care le dețin și care în opinia lor reprezintă dovezi de implicare a lui Plahotniuc în infracțiunile ce i se incriminează:

Autoritățile din Moldova trebuie să prezinte toată evidența pe care o dețin și după aceasta începe examinarea, dar după aceasta nu pot da un comentariu, mai mult nu pot să vă spun, asta depinde deja doar de autoritățile relevante din SUA”, a spus diplomatul.

Amintim că, la mijlocul lunii iunie, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților SUA extrădarea lui Vlad Plahotniuc „pentru a fi tras la răspundere în R. Moldova”.

În acela timp, expertul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, care mai mulți ani a activat în cadrul Ambasadei SUA, crede că, în condițiile actuale, fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc nu va putea fi extrădat din SUA. Acesta consideră că dosarul procurilor moldoveni prin care au cerut extrădarea fostului democrat ar fi fost întocmit necalitativ. În plus, un tratat de extrădare între SUA și R. Moldova nu există.

Vlad Plahotniuc, fostul lider al PDM, a părăsit R. Moldova după 14 iunie 2019, când democrații au cedat puterea. Fostul democrat s-ar afla în Miami (SUA).

Comentarii

replice