Banca Mondială  | Prognoze privind efectele epidemiei asupra R. Moldova

Banca Mondială a anunțat că va finanța un proiect de urgență în valoare de 57,4 milioane USD pentru R. Moldova menit să sprijine necesitățile imediate ale sectorului sănătății în combaterea pandemiei de Covid-19.

Din aceste fonduri vor fi susținute gospodăriile și lucrătorii care-și pierd locurile de muncă și vor fi acordate indemnizații de ajutor social.

Într-un raport al Băncii Mondiale se menționează că, similar cu alte țări din regiune, economia R. Moldova va fi în scădere în 2020, presupunând o revenire treptată începând cu trimestrul trei al anului.

Impactul răspândirii virusului în Moldova va fi în mare parte asociat cu scăderea cererii de export din cauza perturbării rețelelor de aprovizionare globale și regionale și a reducerii numărului de călătorii și a turiștilor, precum și a remiterilor, menționează experții BM.

Dacă răspândirea virusului va persista și după trimestrul doi al anului, impactul Covid-19 va avea efecte mai severe, care vor duce la o recesiune mai profundă și la pierderi de lungă durată în ceea ce privește producția și locurile de muncă.

Banca Mondială susține că economia va începe să se redreseze în 2021, pe măsură ce economia globală se va ameliora după pandemie.

Comentarii

replice