Ce a declarat Maia Sandu în plenul Parlamentului

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a rostit un amplu discurs în fața noului Parlament pe care l-a numit „legitim” și cu „o majoritate onestă și reformistă”.

Maia Sandu a spus că, în preajma celor 30 de ani de la fondarea statului, „este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public.”

Președinta a declarat că ordinea în țară trebuie începută din Parlament.

„Legile adoptate de Parlament trebuie să fie bune pentru oameni cinstiți. Parlamentul, în primul rând, trebuie să respecte legile și să nu le mai permită hoților să fure cu legea în mână”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a mai spus că instituțiile statului se confruntă cu grave probleme de credibilitate – „tinerii nu mai au încredere în posibilitatea unui viitor bun acasă”, iar „majoritatea oamenilor în vârstă o duc greu sau chiar foarte greu”.

În următoarele zile va fi votat Guvernul. Împreună cu Parlamentul, acesta trebuie să găsească soluții urgente pentru o mulțime de probleme, provocate de iresponsabilitatea și corupția guvernărilor precedente”, a accentuat Maia Sandu.

Integritatea, a spus președinta, este primul criteriu după care vor fi evaluați toți cei care lucrează în instituțiile publice.

(…) Din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalați în funcții pe bază de competență și după reguli clare, care trebuie elaborate în perioada următoare”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a mai declarat că reforma justiției și cea a procuraturii trebuie să înceapă neîntârziat.

Oamenii așteaptă dreptatea, ei trebuie să vadă cum ajung la închisoare hoții de miliarde, împreună cu cei care le-au oferit acoperire legală sau politică. Statul de drept este cheia însănătoșirii Moldovei”, a spus Sandu.

Alte declarații ale Maiei Sandu:  

  • Fiecare demnitar sau funcționar public trebuie să aibă un răspuns clar la sfârșitul fiecărei zile: ce am făcut eu azi pentru oameni?
  • Fiecare decizie a instituțiilor statului trebuie să răspundă la întrebarea „cum această decizie, această lege îmbunătățește situația cetățenilor?”
  • Sistemul vechi nu ne va învinge – noi știm că bătălia din administrație este una de purtat și de câștigat în fiecare zi.
  • Aștept acțiuni ferme de la Guvern și Parlament pentru ca oamenii să nu mai fie mințiți la televiziuni sau prin alte mijloace de presă. Minciuna nu poate fi justificată prin libertatea expresiei. (…) Avem nevoie de o lege care să sancționeze dur manipularea și știrile false.
  • Parlamentul trebuie să întreprindă măsuri care să nu mai permită corupția electorală.
  • Oamenii din țară și din diasporă trebuie să poată vota mai ușor, fără a sta la cozi ore în șir, inclusiv prin votul prin corespondență sau electronic.
  • Locuri de muncă bine plătite – acesta este obiectivul major al guvernării. O economie dezvoltată poate asigura salarii mai mari; așa putem mări și pensiile, așa putem avea bani mai mulți pentru investiții și dezvoltare.
  • Pentru Moldova, proiectele de infrastructură sunt esențiale pentru creșterea competitivității.
  • În următorii zece ani, trebuie să plantăm cel puțin 100 de mii de hectare de pădure pe teritoriul RM. (…) E foarte important să facem regulă în gestionarea deșeurilor. (…) Trebuie să gestionăm cu grijă resursele noastre de apă, să avem un plan național de asigurare a localităților cu apă și servicii de canalizare.
  • Trebuie să investim în învățători. Avem nevoie să modernizăm învățământul pedagogic, să-l facem relevant și interesant pentru tineri, și să readucem profesiei respectul de altă dată.
  • Reforma în sănătate înseamnă regândirea sistemului de asigurări medicale. Banii pentru sănătate pot și trebuie să fie mult mai bine cheltuiți. Oamenii plătesc polițe de asigurare, iar când ajung la spital se pomenesc că trebuie să mai plătească sau au parte de un tratament mai puțin respectuos.
  • În domeniul culturii avem nevoie de o nouă paradigmă de dezvoltare.
  • Avem o oportunitate istorică de a alinia politica la interesele cetățeanului, de a ne pune țara în ordine și de a o orienta către Europa.
  • Nu poți fi fericit într-o țară de oameni nefericiți.
  • Țara noastră are nevoie de o transformare politică și administrativă, dar mai ales de o transformare profundă morală.

Comentarii

replice