Număr record de femei-deputate în noul Parlament de la Chișinău

Moldova se numără printre primele țări în Europa cu cele mai multe femei-deputate. Urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, în noul Parlament de la Chișinău au acces 40 de femei. Cele mai multe sunt din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Din cei 101 de deputați, circa 40% sunt femei, față de indiciul de 25,7% atins în urma alegerilor parlamentare din 2019.

Din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor sunt 13 femei, adică 40,63% din deputații acestei formațiuni politice; din partea Partidul Acțiune și Solidaritate – 25 de femei din 63 de deputați sau 39,68%. Din partea Partidului „Șor”sunt două femei deputate, adică 33% din numărul deputaților aleși din partea acestui partid.

Legislativul de la Chișinău, care prezintă această statistică, afirmă că, astfel, R. Moldova se află printre țările europene cu cele mai mari ponderi de femeilor-membre în Parlament. Potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică, ponderea femeilor care dețineau locuri în parlamentele naționale din UE a crescut de la 21% în 2004 la 33% în 2020.

Legislația moldoveană, adoptată în 2016, prevede că, la formarea Guvernului, la constituirea forurilor de conducere a partidelor și în procesul de constituire a listelor electorale, cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe trebuie să fie de 40%.

Comentarii

replice