Cinci acțiuni ale statului pentru susținerea stabilității social-economice a țării în condițiile de criză

Președintele Igor Dodon a anunțat cinci inițiative suplimentare pentru susținerea stabilității social-economice în țară în condițiile de epidemie de Covid-19.

Statul va participa la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale (44-45% din fondul de salarizare) la întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei Situații Excepționale.

Igor Dodon a precizat că pentru restul întreprinderilor care și-au sistat total sau parțial activitatea, statul va restitui 60% din impozitul pe venit a persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

Fondul de Șomaj va fi majorat de trei ori. Persoanele care au activat cel puțin 9 luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă se vor adresa oficiilor forței de muncă prin care vor fi restituite 60-80% din salarii de la ultimul loc de muncă.

Persoanele care nu au vechime de muncă de minimum 9 luni, sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj statul le va acorda un suport financiar de 2775 de lei – echivalentul salariului minim garantat pe economie.

O altă inițiativă îi vizează pe angajații de stat care au fost testați pozitiv la COVID-19 și se află în prima linie de luptă. Aceștia vor beneficia de un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei.

Comentarii

replice