Conferința on-line: Ludmila Iachim, Manager proiecte în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova

Conferința on-line s-a încheiat!

Dificultățile cu care se confruntă femeile cu dizabilități sunt în mare parte asemănătoare cu cele ale persoanelor cu dizabilități, în general. Însă, există și anumite probleme / aspecte specifice. Una din problemele stringente este dreptul de a forma o familie și de a da naștere unui copil. În aceeași măsură pentru femeile cu dizabilități este importantă și depășirea problemelor privind accesul la informație, accesul la servicii medicale și sociale, la studii și incluziunea în câmpul muncii.

La întrebările cititorilor deca.md a răspuns în cadrul unei conferințe on-line Ludmila Iachim, Manager proiecte în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova.


Atenție!  Răspunsurile la întrebări le vedeți mai jos.

Important!

1.Vă invităm să adresați întrebări folosind formularul de la finalul articolului.

2.Pentru a păstra relevanța discutiei, nu vom valida întrebările care nu se referă la temele anunțate sau care constau în atacuri la persoana, precum și comentariile care nu conțin întrebări.

Georgeta
Buna ziua.
Există vre-o statistică - cîte persoane cu dizabilități sunt angajate în cîmpul muncii?
Multumesc.
Ludmila Iachim
Bună intrebare, mersi....Deseori suntem intrebați că organizație dacă deținem careva date statistice cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii și în special de către reprezentanții mass-media.

Ce ține de statistică - este responsabil biroul național de statistică, ce cunoaștem noi ca organizația pe care o reprezint sunt datele și rezultatele întregii echipe în ultimii 2 ani, susținem tinerii în procesul de angajare și încercăm împreună să identificăm locuri de muncă prin toate metodele posibile.

În anul 2012 echipa MOTIVAȚIE a ajutat 15 tineri cu dizabilități să se angajeze, in 2014 avem încă 15 persoane angajate. Cum facem acest lucru – avem un program dezvoltat care presupune etape și responsabilități din ambele părți, promovăm orice fel de muncă începând și cu munca la domiciliu, contract pe scurtă durată, dacă avem posibilitate angajăm tinerii prin cadrul proiectelor și desigur pe piața liberă a muncii. Mai multe detalii găsiți accesând pagina oficială a asociației http://www.motivatie.md/ro.html

O altă statistică sunt date oferite de către Ministerul Muncii in anul 2014 care le găsiți mai jos.

În perioada ianuarie – septembrie 2014 de către inspectorii de muncă au fost vizitate 1536 unităţi cu un efectiv de 20 şi mai multe persoane, dintre care:

• la 108 unităţi au fost rezervate 398 locuri de muncă pentru plasarea în cîmpul muncii al persoanelor cu dizabilităţi;
• la 184 unităţi activează 602 persoane cu dizabilităţi;
• la 47 unităţi există registru de evidenţă a cererilor de angajare a persoanelor cu dizabilităţi;
• 10 unităţi vizitate a informat Agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă despre locurile de muncă vacante rezervate.
Inspectorii de muncă au înaintat prescripţii, pentru conformarea agenţilor economici la prevederile legislației în vigoare.

Alte detalii pot fi găsite pe pașina Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă http://www.anofm.md/
Ion
Sorry, o intrebare, probabil, dureroasă: Care sunt sursele/veniturile din care trăiesc persoanele cu dizabilități?
De ce este atît de important ca persoanele cu dizabilități, acele care pot și vor, să fie incluse în cîmpul muncii?
Ludmila Iachim
Adevarat, o întrebare destul de înteresantă și aici depinde de gradul de dizabilitate, dacă este din copilărie, sau deja pensie daca persoana a lucrat o perioadă. Nu vreau sa dau date incorecte dar avem aici:

Alocații sociale de Stat pentru persoanele cu dizabilități în jur de 200 lei, pentru persoane cu dizabilități din copilărie în jur de 412 lei, pentru copii cu dizabilități până la 18 ani în jur 420 lei. Mai există recalcularea pensiei când se calculează anii de lucru, este peste 700 lei, se acordă ajutor social în baza evaluării situației în familie, alocații pentru însoțitor 600 lei etc. Este informație eliberată de CNAS pentru beneficiarii de alocații sociale de stat, pensii, indemnizații la situația din 01.01.2015.

Și într-un final, vreau să menționez că depinde de la caz la caz, cineva poate să aibă doar 200 lei, 400, 1000 și ceva. Și dacă să facem o concluzie este o pensie sau alocație cu care nu ai putea supravețui în zilele noastre.

Mai multa informație puteti adresa catre asociație la adresa de email: office@motivation-md.org și deja asistentul social din cadrul echipei va putea oferi mai multe detalii.

Este foarte important ca o persoană cu dizabilitate să fie inclusă în câmpul muncii, pentru că acest motiv îi oferă o independență financiară, persoana cu dizabilitate are posibilitate să crească pe plan personal, profesional, să-și facă prieteni și să beneficieze de orice drept ca fiecare cetățean al Republicii Moldova. Si a doua remarcă, din moment ce persoana cu dizabilitate este angajată, are un post de muncă – ea contribuie la dezvoltarea economică a statului și este la întreținerea acestuia. Sper ca am fost clară.
Victoria
In ultimii ani s-a vorbit mult despre necesitatea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilitati. Ati observat o anumita deschidere, mai multa toleranta din partea societatii?
Ludmila Iachim
Mulțumesc. S-a vorbit și se vorbește foarte mult despre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, pentru că parcursul european pe care țara noastră ÎNCEARCĂ să-l parcurgă impune respectarea drepturilor fundamnetale ale omului și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prin diverse documente legislative aprobate, care uneori la noi sunt scrise și expuse frumos, însă nu există acele mecanisme sau pârghii care ar face ca legile să funcționeze conform celor menționate în documentele respective.

Putem menționa și faptul că societatea este mai deschisă în ultimul timp, pentru că se oferă informație diversă prin toate sursele despre posibilitățile persoanelor cu dizabilități, despre succesele acestora despre provocările cu care se confruntă zi de zi.

Societatea încă mai trebuie informată și educată în continuu, pentru că persoanele cu dizabilități în primul rând sunt cetățeni cu drepturi depline și egale, persoanele cu dizabilități pot fi vâzute prin prisma abilităților sale și pot deveni persoane active care contribuie la dezvoltarea unei societăți care i-a atitudine față de tot ce se întâmplă.
Ion Cerbusca
care sunt solutiile imediate pentru a ajuta femeile cu disabilitati?
Ludmila Iachim
Mersi, nustiu cum vedeți dvs. acele soluții imediate, însă pot să raspund ca o femeie cu dizabilitate din copilărie și cu o experiență de viața de 24 de ani în scaun rulant care a învățat să prețuiască viața și tot ce se întâmplă în jurul nostru, oamenii, momentele, lecțiile învățate etc.

În primul rând, nu ne dorim să fim văzute ca eroine, suntem femei, feminine, frumoase, apreciate, avem aceleași necesități, trăiri, bucurii, dezamăgiri ca fiecare femeie cu abilități depline.

Este important ca să fim tratate ca fiecare persoană, să beneficiem de drepturile noastre să ni se ofere acele posibilități / necesități de care avem nevoie pentru a ne simți oameni. Vorbesc de dreptul la studii, dreptul la muncă, dreptul la acces liber și luarea deciziilor, dreptul și accesul la serviciile medicale și sociale, posibilitatea de a forma o FAMILIE.

Pentru toate aceste lucruri și valori este vital să se ducă cont de respectarea drepturilor noastre.
cititoare
spuneati despre accesul femeilor invalide la servicii medicale. care e situatia de moment?
Ludmila Iachim
Mulțumesc. Daca vorbim despre accesul în general - accesul la informație, servicii accesul fizic și pentru toate categoriile de persoane cu dizabilități.

Stăm foarte prost la capitolul dat, accesibilitatea la infrastructură (rampe de acces la intrare, acces interior, ascensoare etc), și transport public este procentul foarte redus. Ca să beneficiezi de servicii medicale ai nevoie de transport accesibil pentru persoane cu dizabilități care utilizează echipament ajutător (scaune rulante, bastoane), persoanele cu probleme de vedere au și ele necesități, auditive la fel. Ai nevoie de medici calificați care să poată comunica cu o persoană cu dizabilitate, în edificiile medicale ar trebuie să existe echipamente adaptate, sau o cameră accesibilă pentru o mamaă cu dizabilitate.

Ce avem la moment, câteva edificii care au rampă la intrare (de fapt accesibilitatea înseamnă nu doar o rampă la intrare), pot fi numărate pe degete. Pentru a beneficia de servicii medicale este nevoie să ai un venit ca să poți să-ți permiți să beneficiezi de unele care sunt contra plată (și plată destul de mare), aici este important să ai un serviciu pentru că cu o alocație sau pensie nu-ți poți permite nici strictul necesar. Și iarăși daca vorbim de mediul rural este o problemă și mai stringentă, fetele, femeile cu dizabilități nu au acces la informație și altele.
Vasilisa
Asociația în care activați deține informații despre accesibilitatea în instituțiile medicale?
Ludmila Iachim
De ceva ani de zile ca organizație promovăm dreptul la accesibilitate și încercăm să scoatem la suprafață această problemă majoră. Prin diverse acțiuni echipa Asociației și cu foarte mulți voluntari și grupe de inițiativă a evaluat o parte din obiectele de menire publică cât în orașul Chișinău atât și în Edineț, Cahul și Hîncești. Vom continua să evaluăm și să vorbim despre problema accesibilității în continuu pentru că această necesitate merge într-un pas cu integrarea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități.

La moment mai multă informație despre nivelul de accesibilitate, puteți găsi accesând ,,Harta Accesibilității”, produs elaborat de către asociație http://motivatie.md/harta-accesibilitate/

Aș putea să vă ofer câteva date recente și concrete în instituțiile medicale: prin intermediul proiectului ,,Fără Bariere” finanțat de PNUD Asociația a dotat cu rampă de acces Asociația Medicilor de Familie Ciocana și Policlinica nr. 10, sec Rîșcani, str. P. Rareș - deja avem un plus foarte mare. Mai poate fi accesată și considerată parțial accesibilă – Centrul de Planificare a Familiei de pe teritoriul Centrului Mamei și a Copilului, edificiu care are o rampă accesibilă, baie spațioasă, și servicii medicale din păcate sunt contra plată, și există și un scaun ginecologic care poate fi controlat și utilizat de viitoarele mămici care au necesități speciale..

Mai există rampă de acces la Centrul Medicilor de Familie nr 11. din regiunea Botanica, str. Fulgurești 5a.
Gheorghe
Cîte persoane cu dizabilități au studii superioare? Cum ar putea fi îmbunătățit acest indicator?
Ludmila Iachim
Nu există o statistică la acest capitol dar putem vorbi despre un număr foarte mic.

Din experiența de lucru cu copii și tinerii cu dizabilități, avem situații când tinerii trecuți de 20 de ani și nu pot scri sau citi, alți tineri fiind capapbili dar nu s-a investit în ei la momentul potrivit, din cauza problemelor d eordin financiar, familial, de sănătate.

Avem persoane care au studii superioare și au o imagine pozitivă pentru fiecare dintre noii, însă din păcate numărul poate fi foarte mic. Și mă repet, pentru toate aceste rezultate pozitive și o integrare reușită a persoanelor cu dizabilități este important să fie respectate acele drepturi care ne dă posibilitate să creștem personal, profesional și să contribuim la dezvoltarea societății noastre.
Artur
Ieri a fost investită în funcția de ministru o persoană cu dizabilități. Probabil, este singurul precedent de acest fel...
Presupun că există și alte cazuri cînd persoane cu dizabilități activează în calitate de funcționari publici. Ați putea numi cîteva cazuri, în special, din regiuni, dacă este posibil.
Multumesc.
Ludmila Iachim
Mersi, este pentru prima dată la nivel național o persoana cu dizabilitate și în funcție de Ministru al Tineretului și Sportului. Probabil este un pas spre schimbare de atitudine și stereotipuri față de persoanele cu dizabilități. Și poate că șe se va atrage mai multă atenție la toate provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități zi de zi.

În or. Bălți există o persoană în scaun rulant ca notar public, este unica doamnă în acest post și mămică de curănd.

Situația din regiuni este mai dificilă decât cea la nivel de capitală, orașe mai mari. Pentru a schimba lucrurile este important și vocea persoanelor cu dizabilități, să se facă auziți, să învețe să se expună la problemă și să propună și soluții pentru a îmbunătăți situația. Nimeni nu o va face pentru noi.

Nu ar trebui să existe delimitări, excepții, deosebiri vizavi de persoanele cu dizabilități. Părerea mea, că dacă statul și societatea ar veni în întâmpinarea noastră și ar crea acele posibilități de a ne dezvolta, persoane cu dizabilități ar fi mai multe în posturi publice, sau în calitate de experți.

Mai este nevoie de timp, poate ani de lucrat în direcția dată pentru a schimba lucrurile în folosul societății.
Ian Tyrrell
I come from the UK, where disabled people are integrated into society to a large degree. My own personal feeling on this is that there is no difference between Able Bodied and Disabled people (Although I hate the terms). Do you ever see a time when this will happen here in Moldova?

I have another question, do you feel that there is a right for disabled people to have the same rights as an able bodied person, or should there be extra dispensations given to the disabled?

I would like to hear a Moldovan view point on these issues.
Ludmila Iachim
Thank you for your question,

Moldova still needs many years to achieve the change in the attitude of the society. Also, sadly, there is much work to do on respecting the rights and creating opportunities to easier integration of persons with disabilities. The things are in the process of changing, but this will take time.

My opinion on the second question is that, it is very important, first of all, to create opportunities for everybody to study, to work and to have full access to equal rights, as every citizen of the country. This is important, because this is giving possibility to become an independent person, have a family, have friends and live a normal life with equal opportunities.

There must be facilities that the State should provide to the person. These facilities have the role to give equal opportunities and the possibility to develop and contribute with paying taxes to the State economy. In this way, they are called to give the person possibilities to integrate in the society. On the other hand, the State should not take all the expenses of the person on itself. Ideally, the person will have all the possibilities to maintenance himself or herself.
Margareta
Care este părerea dvs. personală despre campaniile de vaccinare obligatorie a copiilor?
Mulțumesc.
Ludmila Iachim
Personal nu sunt contra sau pro. Fiecare persoană are dreptul de a alege ce este mai bine pentru copilul său. Consecințele care ar putea veni în urma acestei situații sunt diverse și depinde de la caz la caz.

Comentarii

replice