Curtea Constituțională a validat alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova 

Curtea Constituțională a validat azi rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie în care a învins Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Pentru prima dată în istoria sa de aproape 30 de ani, președintele Moldovei va fi o femeie.

În ședința sa de azi, Curtea Constituțională  a confirmat rezultatele alegerilor președintelui R. Moldova și a validat alegerea Maiei Sandu în funcția de șef de stat.

Maia Sandu va fi președintă a țării în următorii patru ani.

Aseară, Maia Sandu a renunțat la calitatea sa de lider și membru al PAS. Legea prevede că șeful statului nu poate fi membru al vreunui partid politic. Maia Sandu ar urma să fie învestită oficial în funcția de președinte al țării la 24 decembrie, când va avea loc o ceremonie de învestire.

Amintim că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon în scrutinul prezidențial din 15 noiembrie. Sandu a câștigat cu circa 57%, în timp ce contracandidatul său a acumulat circa 43 la sută din voturi.

Maia Sandu are 48 de ani. Anterior, a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. A activat în guvernele conduse de Vlad Filat, Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, care au fost formate de PLDM. A fost ministru al Educației. În 2016 a creat PAS. După debarcarea PDM de la guvernare, în iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată premier, după ce PSRM a făcut coaliție cu blocul ACUM. Maia Sandu deține cetățenia R. Moldova și a României.

Comentarii

replice