Filat despre criza Covid în Moldova: guvernarea s-a comportat haotic, fiind dominată de egoism politic

Implicarea politicului, prioritizarea măsurilor anti-Covid în funcție de interesele electorale, au dus R. Moldova la marginea prăpastiei.

Constarea aparține fostului premier, Vlad Filat, care a comentat agravarea situației din țară în contextul pandemiei de Covid.

Ex-prim-ministrul critică felul în care autoritățile gestionează criza și adresează reproșuri și la adresa opoziției.

Comportamentul guvernării a fost unul haotic, dominat de egoism politic și interese electorale. Nici opoziția, cu regret, nu a excelat în soluții, preferând să joace în jocuri cu tentă electorală, furnizând, în cea mai mare parte, nu soluții, dar teorii populiste”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

Filat avertizează că, în scurt timp, dacă se va păstra această tendință, sistemul sanitar va intra în colaps. Acum este nevoie să fie aplicate noi măsuri, un plan de acțiuni etapizat, pe termen scurt, mediu și lung.

Vlad Filat susține că politicul trebuie să se auto-excludă din structura de comandă și decizie, lăsând specialiștii să decidă, iar zona politicului să se limiteze numai la furnizarea resurselor. Fostul premier crede că Moldova are nevoie de expertiza externă a țărilor care au trecut cu bine prin Covid-19 și să solicite partenerilor externi sprijin financiar anume pentru combaterea noului coronavirus.

„Singuri, efectiv nu vom face față și riscăm să transformăm Republica Moldova într-un focar al Europei”, scrie Filat, menționând că este nevoie de o campanie masivă de conștientizare a populației asupra pericolului pe care-l reprezintă Covid-19.

Cel mai important, avem nevoie de SOLIDARITATE. Măcar o dată să fim solidari în fața unui pericol care ne afectează pe toți, indiferent de opțiuni politice”, conchide Filat.

Comentarii

replice