În dezacord cu președintele Dodon? Diplomația de la Chișinău: exprimăm solidaritatea cu poporul belarus

După ce a doua zi de la alegerile prezidențiale din Belarus, președintele Igor Dodon l-a felicitat „din numele poporului moldovenesc” pe omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, cu realegerea în funcție, azi diplomația de la Chișinău a difuzat o declarație în care se arată îngrijorată de violențele din Belarus și în care își exprimă solidaritatea cu poporul belarus.

În aceste momente dificile, exprimăm întreaga solidaritate cu poporul belarus, continuând să susținem consolidarea democrației, prosperitatea, stabilitatea și independența Republicii Belarus – țară prietenă și partener tradițional important de cooperare al R. Moldova”, se arată în declarația MAEIE.

Diplomația de la Chișinău reiterează importanța respectării drepturilor omului și a normelor democratice general acceptate și speră că dificultățile cu care se confruntă în aceste zile poporul belarus vor fi depășite pe cale pașnică, în cadrul dialogului politic.

Precizăm că la 10 august, a doua zi de la alegerile prezidențiale din Belarus, președintele Igor Dodon a adresat un mesaj de felicitare pentru Aleksandr Lukașenko cu ocazia victoriei sale în alegeri.

Alexandr Lukașenko, care conduce autoritar Belarusul în ultimii 26 de ani, a acumulat, potrivit rezultatelor alegerilor 80,1% din voturi, iar contracandidata lui Lukașenko, Svetlana Țihanovskaia – 10,12% din voturi. Opoziția nu recunoaște rezultatele alegerilor, mii de oameni protestând zilnic din data alegerilor în Belarus, invocând că rezultatele alegerilor prezidențiale au fost fraudate. Organele de forță belaruse au înăbușit protestele partizanilor opoziției, raportând luni că ține situația sub control. Marile puteri, inclusiv SUA, consideră că alegerile din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte. UE a precizat că nu acceptă rezultatele alegerilor și că va impune sancţiuni pentru cei responsabili de violenţe şi fraudarea rezultatelor alegerilor.

Comentarii

replice