Încă o bancă în dosarul furtului miliardului. Procurorii au aplicat sechestru pe mai multe bunuri

După „Unibank”, BEM și „Banca Socială”, „Victoriabank” devine a patra instituție bancară vizată în dosarul furtului miliardului. Procuratura Generală a anunțat că apus sechestru pe bunuri în valoare de circa 1,9 miliarde de lei.

Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului. Este vorba despre 54 de autoturisme, 24 de imobile și patru autospeciale în valoare de 58 milioane de lei, precum și 114 valori mobiliare de stat în sumă de 1,85 miliarde de lei”, a precizat Procuratura Generală.

Între-un comunicat de presă, „Victoriabank”, unde acționari majoritari sunt BERD și Banca Transilvania (România), s-a arătat surprinsă de includerea sa într-un eveniment petrecut în sistemul bancar cu șase ani în urmă. Totuși, conducerea băncii susține că va colabora cu autoritățile pe caz.

Suntem deschiși față de autorități să oferim toate detaliile necesare pentru că este și în interesul nostru ca aceste lucruri să fie lămurite definitiv. (…) Suntem încrezători că în etapele următoare toate acuzațiile la adresa „Victoriabank” vor fi demontate”, a declarat Bogdan Pleșuvescu, președintele „Victoriabank”.

În legătură cu situația „Victoriabank” a reacționat și Banca Națională a Moldovei.

În ultima perioadă, „Victoriabank”  a înregistrat o dinamică pozitivă de modernizare și aliniere la standardele internaționale. În contextul acțiunilor recente ale organelor de anchetă, BNM salută deschiderea conducerii „Victoriabank” de a conlucra cu acestea. BNM, în calitate de autoritate de supraveghere bancară, monitorizează încontinuu situația din sectorul bancar al R. Moldova”, a precizat Banca Centrală.

Precizăm că în perioada 2012–2014, au fost devalizate trei bănci – BEM, Banca Socială și Unibank – fiind extrasă o sumă totală de circa 14 miliarde de lei.

Comentarii

replice