Jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea a murit răpus de Covid-19

Jurnalistul, scriitorul, diplomatul, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea a murit în această dimineață, răpus de Covid-19. În luna octombrie, Valeriu Turea împlinise 69 de ani.

Despre deces au anunțat rudele lui Valeriu Turea pe Facebook.

Guvernul a publicat un necrolog în care deplânge moartea lui Valeriu Turea.

O pierdere grea și o durere imensă pentru noi, colegii, dar mai ales pentru familia care i-a fost alături toată viața. În aceste clipe, de profundă tristețe, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia regretatului Valeriu Turea, cei care îi vor purta numele cu cinste de acum încolo și-i vor lumina amintirea”, se arată în necrologul Guvernului semnat de premierul Ion Chicu.

Valeriu Turea s-a născut la 6 octombrie 1951 în satul Rosoșeni, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit facultatea de Filologie, secția jurnalistică, a Universității de Stat din Moldova. A activat la o serie ziare și reviste din Chișinău, printre care „Tinerimea Moldovei”, „Noi” şi „Orizontul”. A semnat scenarii pentru documentare ale studioului „Telefilm-Chişinău”. Din 1991 și-a început cariera de diplomat. A fost ministru consilier la ambasada de la Bucureşti, apoi consilier la ambasada din Varşovia. A fost ambasador al R. Moldova în Portugalia.

Anul trecut, Valeriu Turea și-a lansat cartea „Vișinul baronului Munchhausen”. Este coautor al „Cărții Foametei”. A semnat mai multe expoziții de fotografii: „Pisicile din Cimitirul Plăcerilor” (2015) și „Portugalia, țara dorului răsare” (2016).

Comentarii

replice