Mitropolitul Vladimir împlinește 31 de ani de slujire arhierească

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, aniversează azi 31 de ani de slujire arhierească.

Într-un mesaj de felicitare adresat de colaboratorii Direcției Mitropolitane se spune că această perioadă este deja una istorică.

Această perioadă de 31 de ani este, deja, una istorică în viaţa eclesială a neamului nostru, pentru că, fiind îndrumat de Domnul şi mânat de dragostea frăţească, aţi reuşit să depăşiţi cele mai dificile momente ale intemperiilor temporale şi aţi întărit temelia Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, după o lungă perioadă de prigoană şi de zbucium”, se arată în mesaj.

La 18 august, anul curent, Mitropolitul Vladimir va împlini 68 de ani. S-a născut la 18 august 1952 în satul Colencăuţi, raionul Hotin, regiunea Cernăuti, din Ucraina, cu numele civil Nicolae Cantarean. S-a dedicat slujirii lui Dumnezeu din 1973. În 1981 a absolvit Seminarul Teologic din Moscova, iar în 1989 – Academia Teologica din Moscova.

În 1987 a fost călugărit cu numele Vladimir în cinstea Cneazului Vladimir.

În 1989, arhimandritul Vladimir, secretar al Direcției Eparhiale Cernăuți, a fost ales episcop al Chișinăului și Moldovei de Patriarhul rus Pimen. La 21 decembrie 1992, a fost ridicat de către Patriarhul Alexie al II-lea, la rangul de mitropolit cu titlul „al Chișinăului și al întregii Moldove”.

Din 1995, ÎPS Vladimir este și rector al Seminarului Teologic din Chișinău. Mai mulți ani a fost membru supleant al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, iar apoi membru permanent. Este deținător a mai multor decorații bisericești și laice, inclusiv al „Ordinului Republicii”, decorația supremă a R. Moldova. ÎPS Vladimir este doctor în economie.

Comentarii

replice