Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din regiune

Moldova este poziționată drept una dintre cele mai sărace țări din regiune, cu inegalități între zonele urbane și rurale în accesul la educație și servicii. În țara noastră, Valoarea Indicelui Sărăciei Multidimensionale (ISM) pentru Republica Moldova este 0,004, conform ultimelor date disponibile de acum opt ani. Cel mai mare impact pentru sărăcia multidimensională îl are nivelul de trai, urmat de educație și sănătate, se arată într-un raport informativ al PNUD Moldova întitulat „Pandemia amenință progresele făcute în reducerea sărăciei”.

Potrivit Biroului Național de Statistică din Moldova, rata sărăciei absolute a constituit 23% în 2018, în scădere cu 4,7 puncte procentuale față de 2017. În același timp, rata sărăciei extreme a fost de 8,7%.

Pe măsura înaintării crizei COVID-19, se amplifică și efectele negative pe multiple dimensiuni, în special pentru grupurile vulnerabile”, menționează PNUD.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare efectuează, în numele Echipei de țară a ONU din Moldova, o evaluare minuțioasă a impactului socioeconomic al crizei, care va face radiografierea vulnerabilităților.

Un nou raport global lansat de PNUD arată că, înainte de lovitura pandemiei de COVID-19, s-au înregistrat pe plan global progrese în combaterea sărăciei, potrivit ISM, care înseamnă nu numai venituri, ci și accesul la apă potabilă, educație, electricitate, alimente și alți șase indicatori.

Acum, acest progres este în pericol”, notează PNUD.

Comentarii

replice