Nicolae Dabija, petrecut pe ultimul drum

Scriitorul și publicistul Nicolae Dabija a fost petrecut azi, 15 martie, pe ultimul drum. În legătură cu funeraliile lui Nicolae Dabija, a fost decretat doliu național. Scriitorul s-a stins din viață la 12 martie din cauza complicațiilor cauzate de Covid-19. Dabija avea 72 de ani.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al lui Nicolae Dabija a fost depus aseară la Catedrala Sf. Teodora de la Sihla din Chișinău. În dimineața zilei de azi, un sobor de preoți a oficial prohodul. Scriitorul a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din str. Armenească din Chișinău.

La ceremonia funerară au participat câteva sute de persoane, printre care prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, scriitori, oameni de cultură și admiratori ai creației lui Nicolae Dabija.

Născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni, raionul Cimișlia, Nicolae Dabija a fost unul dintre liderii spirituali ai mișcării de renaștere națională. A fost deputat în primul Parlament și a fost unul dintre persoanele care au contribuit la scrierea Declarației de Independență. În ultimii 35 de ani, Nicolae Dabija a fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, editat de Uniunea Scriitorilor din Moldova. A scris peste 80 de volume de poezie, proză, publicistică. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, cu distincții de stat importante ale R. Moldova și României. Nicolae Dabija a fost membru al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

(foto: jurnal.md) 

Comentarii

replice