Parlamentul de la Chișinău, legal constituit. Ce a făcut în prima zi

Nou Parlament, de legislatura a XI-a, a fost legal constituit. Astăzi, a avut loc ședința de constituire a Legislativului, la care și-au înregistrat prezența 91 din 101 de deputați aleși. Printre absenți s-au numărat Igor Dodon, liderul PSRM, Ilan Șor, liderul Partidului „Șor” și Oazu Nantoi, deputat PAS care în ajun a suferit un accident în Bulgaria.

La intrarea în clădire și în sala de ședințe plenare, deputații au fost întâmpinați de Garda de Onoare a Armatei Naționale, iar Imnul de Stat a fost intonat de Orchestra Prezidențială.

La procedura de înregistrare, tuturor deputaților le-au fost distribuite kituri cu informații relevante în vederea inițierii în activitatea parlamentară și date de contact ale subdiviziunilor distincte ale Secretariatului Parlamentului.

Prima ședință a Parlamentului a fost prezidată de cel mai în vârstă deputat, Eduard Smirnov (născut pe 17 septembrie 1939), anunță Legislativul.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a prezentat în Parlament raportul privind rezultatele alegerilor parlamentare anticipate şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. La ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a a participat și președinta Maia Sandu, care a ținut un discurs în fața parlamentarilor.

La ședință prima ședință a noului Parlament au participat reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Deputații au luat o pauză în ședință până joi, 29 iulie.

Parlamentul se consideră legal constituit din ziua primei ședințe a legislaturii.

Alegerile parlamentare anticipate au avut loc pe 11 iulie 2021, în urma cărora au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al  Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului „Șor”.

Comentarii

replice