PIB-ul R. Moldova a scăzut cu 7% în 2020

Produsul Intern Brut s-a diminuat în 2020 cu 7%, însumând 206,3 miliarde lei, potrivit raportului publicat ieri de Biroul Național de Statistică.

Autorii raportului menționează că diminuarea vine ca urmare a restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii pandemiei COVID-19, ce au condus la reducerea semnificativă a activității de producție, comerțului, creșterea șomajului, diminuarea consumului.

Astfel, sectorul agricol a înregistrat o scădere de -2,7 p.p.), comerțului intern de bunuri cu ridicata și cu amănuntul de -2,1 p.p., industria (-0,6 p.p.), activităţi profesionale, științifice şi tehnice (-0,5 p.p.), tranzacții imobiliare (-0,3 p.p.) etc. S-a diminuat drastic consumul populației și consumul de servicii. Criza pandemică a influențat puternic fluxul investițiilor străine, în timp ce investițiile publice au fost limitate de constrângerile bugetare.

Trenduri pozitive s-au înregistrat în sectorul construcțiilor. S-au majorat volumurile investițiilor în construcțiile inginerești: drumuri, sisteme de alimentare cu apă și canalizare etc.,  care au crescut în 2020 cu 14,7%, ajungând la circa 6,3 miliarde lei. Sectorul „Activități financiare și asigurări” a fost în creștere cu 5,7% și a avut un aport de 0,2 p.p. la PIB.

Comentarii

replice