Reacția Moscovei la disputele din jurul creditului oferit Moldovei: „suntem nedumeriți”

Moscova se arată nedumerită de reacția pe care o manifestă unele cercuri politice de la Chișinău în legătură cu acordarea împrumutului de 200 mil. de euro, soarta căruia urmează să fie decisă de Curtea Constituțională, după ce acordul de credit a fost ratificat de Parlamentul R. Moldova.

Într-o declarație a ministerului rus de Externe se menționează că Moscova este uimită de faptul că „unii politicieni din Moldova au întrevăzut un substrat politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta poporul Moldovei într-o perioadă complicată”.

Potrivit declarației, acordul a fost negociat la solicitarea conducerii R. Moldova în condițiile în care erau înghețate împrumuturile internaționale și europene.

Rusia nu a condiționat împrumutul. Dimpotrivă, acorduri de împrumut similare dintre Moldova și UE sunt încheiate în baza anumitor condiții”, susține MID-ul de la Moscova, exemplificând cu memorandumul din 2017 pentru 100 mil. de euro, încheiat dintre UE și RM.

Autoritățile de la Moscova mai spun că au îndeplinit toate procedurile pentru ca acordul de împrumut să intre în vigoare pentru soluționarea problemelor din Moldova, inclusiv pentru depășirea situației legate de pandemie.

La 23 aprilie, acordul de împrumut de 200 mil. de lei, oferit de Rusia, a fost ratificat în Parlament cu voturile a 56 de deputați PDM și PSRM. Opoziția nu l-a votat invocând că nu este clară destinația acestuia și că ar pune fi periculos pentru economia națională. În aceeași zi, Curtea Constituțională a suspendat acordul de împrumut. O decizie finală va fi luată de instanță la 7 mai.

Comentarii

replice