Reacții oficiale la decizia Arbitrajului de la Stockholm privind procedura inițiată de „Avia Invest” împotriva Guvernului R. Moldova

Autoritățile de la Chișinău par să nu cedeze în procesul de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău de către „Avia Invest” SRL chiar dacă Arbitrajul de la Stockholm a interzis până la decizia finală orice executare a notificării de reziliere a concesiei.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a scris pe pagina sa de Facebook că instituia sa a selectat biroul de avocați care va reprezenta țara în acest caz.

Echipa noastră va acorda tot suportul necesar biroului de avocați pentru a apăra eficient interesele RM”, a scris Nagacevschi, fără a preciza despre ce birou este vorba.

Agenția Proprietății Publice a menționat într-un comunicat de presă că Arbitrajul de la Stockholm a recomandat statului R. Moldova să se abțină de la acțiunile ulterioare privind executarea notificării de rezoluțiune din 8 iulie 2020.

Decizia Institutului de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm din 2 august 2020, reprezintă o măsură provizorie emisă de un singur arbitru până la începerea examinării cauzei în arbitraj, prin care s-a suspendat executarea notificării de rezoluțiune”, a precizat APP.

Agenția Proprietății Publice a mai notat că va acorda întreg suportul pentru asigurarea reprezentării eficiente și apărarea drepturilor și intereselor statului în cauza „Komaksavia Airport Invest” LTD împotriva R. Moldova.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune către „Avia Invest” SRL pe un termen de 49 de ani la 30 august 2013. Autoritățile au pretins că „Avia Invest” SRL nu și-a onorat obligațiile prevăzute de contract, APP solicitând, printr-o notificare repetată la 8 iulie a.c., rezoluționat contractul de concesiune a activelor și restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău. „Avia Invest” SRL a atacat în Arbitrajul de la Stockholm pretențiile autorităților moldovene, calificându-se ca presiunea asupra investitorului. „Avia Invest” SRL pretinde în acest proces suma de circa 900 mil. de euro.

Comentarii

replice