Reacțiile PAS și PDA la invitația PLDM de a forma un Bloc Electoral comun

Reacții evazive au formulat PAS și Platforma DA la invitația PLDM de a crea un Bloc Electoral comun și înaintarea unui candidat comun la prezidențiale. PAS a precizat că și-a înaintat deja candidatul și că principalul obiectiv al formațiuni este alungarea de la putere a lui Dodon și a celorlalți hoți de miliarde. Platforma DA a menționat că a luat act de invitația PLDM și PAS.

PAS şi-a înaintat deja candidatul la funcţia de preşedinte în persoana Maiei Sandu, iar principalul obiectiv al nostru este bunăstarea oamenilor, prin alungarea de la putere a lui Dodon și a celorlalți hoți de miliarde. E vremea să scăpăm de cei care se îmbogățesc ilegal pe spatele cetățenilor”, se arată într-o reacție a reprezentanților PAS.

Conform PAS, „și alegătorii PAS, și cei ai Platformei DA, ai PL, ai PD sau ai PLDM s-au săturat de hoți.

Îi chemăm să o sprijine pe Maia Sandu pe toți oamenii care vor să scape de hoție și de toți hoții în frunte cu Dodon. Acesta va fi adevăratul bloc electoral, al alegătorilor, nu al liderilor politici care astăzi sunt, iar mâine – nu”, potrivit PAS.

Platforma DA a afirmat că a luat act de invitația PLDM, fără ca să spună clar dacă acceptă sau nu propunerea liberal-democraților, precum și de reacția PAS. Totuși, Platforma DA a formulat câteva reproșuri la adresa PAS.

Încă din anul 2016, formațiunea noastră a militat pentru unificarea tuturor forțelor de dreapta și promovarea unui candidat unic la scrutinul prezidențial. În acest sens, Andrei Năstase, deși mai bine clasat în sondajele reale ale timpului, a decis să sprijine, prin decizia de a se retrage necondiționat, un unic candidat al forțelor pro-democratice și pro-europene”, se arată în reacția PDA.

Platforma DA amintește că, la sfârșitul anului trecut, a lansat public propunerea de identificare și sprijinire a unui candidat unic și apartinic al întregii opoziții pro-europene și naționale, iar această soluție ar fi garantat câștigarea scrutinului prezidențial, trimiterea în opoziție a lui Igor Dodon și a PSRM. PDA și-a exprimat regretul că această propunere nu a fost agreată nici de PAS, nici de alți actori politici declarați pro-europeni sau unioniști.

Amintim că la 19 august, PLDM a lansat o invitație către PAS și Platforma DA la dialog în vederea creării unui Bloc Electoral. Acesta ar urma să participe cu un candidat comun la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și cu o listă comună la alegerile parlamentare anticipate care, potrivit PLDM, sunt „absolut necesare ieșirii Republicii Moldova din criză”.

 

 

Comentarii

replice