Situația presei din R. Moldova este în „declin alarmant”

În perioada 3 mai 2020 – 3 mai 2021, libertatea presei în Republica Moldova s-a aflat într-un declin alarmant. Este una dintre constatările principale ale Memoriului privind libertatea presei, dat publicității azi de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Memoriul trece în revistă cazurile de agresare verbală și fizică a jurnaliștilor, fiind enumerate atacuri în timpul protestelor, rețineri ilegale, acuzații și exprimări licențioase, precum și acțiuni de chemare în judecată înaintate, în mare parte, în scopul intimidării reporterilor de investigație.

Documentul citat subliniază că rămâne îngrijorător și contextul politic.

Guvernarea a reușit să transforme numeroase instituții mediatice în cutii de rezonanță a propriilor mesaje, iar presa independentă a fost supusă tacticilor de intimidare ale grupurilor de interese politice”, se arată în Memoriul citat de Monitor Media.

Cadrul juridic pentru mass media „nu a fost completat cu noi legi necesare domeniului și nici ajustat la nevoile sectorului”, iar mai multe amendamente legislative s-au adeverit a fi „periculoase și contrare standardelor comunitare”.

Presa continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere financiar. Criza economică, aprofundată de pandemie și de instabilitatea social-politică, a deteriorat grav activitatea și dezvoltarea mass-mediei ca afacere.

Memoriul, semnat de CJI și alte ONG de media, conține o serie de recomandări adresate autorităților. Documentul trece în revistă problemele ce țin de accesul la informație, securitatea jurnaliștilor, aplicarea defectuoasă a legislației sau dificultățile financiare care au afectat presa.

Foto: zdg.md

Comentarii

replice