Starea de urgență a fost prelungită până în toamnă! Ce restricții sunt menținute

Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică a dispus prelungirea stării de urgență în R. Moldova până la 31 august.

 

Reglementări privind ceremoniile

Organizarea ceremoniilor, precum nunți sau cumetrii, în continuare va fi interzisă în localurile publice și private. În același timp, se va admite desfășurarea evenimentelor în cadrul unităților de alimentație publică cu participarea a cel mult 50 de persoane în condiții strict regulamentare.

Restricții pentru oameni în etate și unele instituții

În continuare, persoanelor în vârstă de peste 63 de ani le va fi interzisă aflarea în locurile publice fără necesitate stringentă. Nu se permite activitatea terenurilor de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții sau zone de agrement. Rămâne suspendată și activitatea cluburilor de noapte sau disco-baruri, indiferent de denumirea și tipul unității comerciale.

Reglementări cu privite la acțiunile cultural-sportive

Totodată, de la 1 august vor putea fi organizate evenimente culturale, în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice și cinema. La eveniment, vor putea participa maxim 50 de spectatori. Rămâne interzisă desfășurarea activităților în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte. Acestea însă vor fi deschise pentru artiști în scopul desfășurării repetițiilor.

Sunt permise desfășurarea activităților de turism și recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane în grup.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu un număr de până la 50 persoane, fiind strict respectate normele de sănătate publică. De la 1 august vor putea fi reluate antrenamentele și competițiile sportive în spații închise, organizate de către Federațiile sportive naționale, fără spectatori și cu acordul autorităților. Aflarea în locuri publice precum păduri, parcuri, alei sau plaje se va permite pentru grupuri nu mai mari de 3 persoane. Respectarea distanței sociale de 1 metru rămâne obligatorie.

Referitor la instituțiile educaționale

Grădinițele, școlile, gimnaziile și universitățile vor fi deschise pentru admiterea elevilor sau studenților, însă procesul educațional rămâne suspendat. Comisia a aprobat Instrucțiunea de pregătire pentru redeschiderea grădinițelor și creșelor.

Comentarii

replice