Telefoane care nu pot fi utilizate în Republica Moldova

În legătură cu utilizarea tot mai frecventă a radiotelefoanelor fixe în standardul nord-american DECT 6.0, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) și Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) solicită susținerea și implicarea Serviciului Vamal și al ÎS ”Poșta Moldovei” în stoparea importului telefoanelor de acest tip pe piață. În același timp, deţinătorii de asemenea aparate sunt atenționați că folosirea acestora în Republica Moldova nu este permisa şi se sancţionează conform Codului contravenţional. Utilizarea radiotelefoanelor de tip DECT 6.0 afectează în mod direct funcționarea reţelelor de telefonie mobilă 3G şi calitatea serviciilor, fapt care prejudiciază interesele a sute de mii de consumatori, se spune într-un comunicat al ministerului de resort publicat pe comunicate.md.

Radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sunt destinate pentru ţările din America de Nord (frecvenţa de lucru a acestui standard este de 1920-1930 MHz, aceasta fiind utilizată pe continentul nord-american fără licență), standardul DECT 6.0 având un plan de frecvențe diferit de standardul european DECT. În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvența dată este alocată în bază de licență operatorilor de telefonie mobilă pentru rețele 3G, iar utilizarea de către consumători a radiotelefoanelor fixe DECT 6.0 pe teritoriul ţării noastre produce interferențe esențiale rețelelor mobile naționale.

Persoanele care folosesc radiotelefoane fixe în standardul DECT 6.0 riscă sancțiuni de până la 500 de unităţi contravenţionale (10.000 lei) pentru producerea perturbațiilor rețelelor publice de telefonie mobilă și împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicații, mai anunţă ministerul de resort.

Comentarii

replice