La întrebările cititorilor deca.md a răspuns Tatiana Ghidirimschi de la „Low Vision”

Conferința on-line s-a încheiat.

Oficial În Republica Moldova locuiesc aproximativ 12 mii de persoane cu dizabilități de vedere. Cifra reala, conform unor date estimative, ajunge la 100 mii de oameni.

Cum se descurcă aceste persoane în viața de zi cu zi? Care sunt politicile sociale ale statului pentru a asigura incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de vedere? Am discutat despre această problemă cu doamna Tatiana Ghidirimschi, director executiv, Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „Low Vision”.

Răspunsurile la întrebări le găsiți mai jos.

Important!
1.Vă invităm să adresați întrebări folosind formularul de la finalul articolului.
2.Pentru a păstra relevanța discuției, nu vom valida întrebările care nu se referă la temele anunțate sau care constau în atacuri la persoana, precum și comentariile care nu conțin întrebări.

Vasile Ilașcu
100.000 de persoane cu dizabilități de vedere în Moldova?
...
Cum s-a realizat această estimare?
Tatiana Ghidirimschi
În anul 2012 în Republica Moldova a fost efectuat un studiu - Evaluarea Rapidă a Orbirii Evitabile plus Retinopatia Diabetică (EROE plus RD). Conform datelor acestui studiu prevalenţa orbirii în rîndul persoanelor cu vîrsta > 50 ani, constituie aprox 1,5 %, iar prevalenţa deficienţelor de vedere severe şi moderate – aprox. 16 %. Cauzele cele mai frecvente ale orbirii şi deficienţelor de vedere sunt: viciile de refracţie, cataracta, glaucomul, retinopatia diabetică.

http://www.iapb.org/sites/iapb.org/files/FINAL%20REPORT%20-%20RAAB%2BDR%20Moldova%20(English)_0.pdf, http://ms.gov.md/evenimente/evaluarea-rapida-orbirii-evitabile-studiu-ce-reactualizat-datele-privire-situatia
Marcela Cozonac
Care sunt principalii factori care pot dezvolta dizabilitatea de vedere?
Tatiana Ghidirimschi
Principalele cauze ale dizabilităților de vedere sunt:
- Genetice (anomaliile congenitale): retinopatia prematurului, hipoplazia nervului optic și a retinei, atrofia nervului optic, aniridia, distrofii retiniene, ambliopia, albinismul cataracta,glaucomul ș.a. )
- Dobîndiți ( retinopatia diabetică, glaucomul, degenerescența maculară legată de vîrstă, atrofia nervului optic, traumatismul ocular, cataracta, miopia degenerativă, glaucomul ș.a.)
Gicu R.
Cum se realizeaza diagnosticul în RM pe acest domeniu?
Tatiana Ghidirimschi
Diagnosticul deficiențelor de vedere este stabilit de către medicul oftalmolog.
Pacientul este supus unui set de teste și examine oftalmologice, după cum urmează:
- Copii trebuie să fie examinați de medicul oftalmolog în următoarele termene:
la naștere, la 3, 6, 12 luni. După vărsta de un an o dată pe an, chiar daca nu exista nici un semn că ar avea careva probleme.
- Maturiii trebuie să fie examinați de medicul oftalmolog: o dată pe an, chiar dacă nu suferă de nicio afecțiune.

Examenul oftalmologic principal include:

• Examenul vizual: pleoapele, poziționarea globilor oculari
• Reacția pupilei la lumină. Pupila in mod normal se va micsora foarte rapid ca răspuns la lumina
• Abilitatea de a fixa - se efectuiază la copii pentru a determina dacă ochii pot vedea si urmari un obiect
• Urmărirea obiectolor și motilitatea muschilor oculari
• Acuitatea vizuală (vederea) la distanță și la apropiere
• Retinoscopia – constă în determinarea prezenței/absenței viciilor de refracție
• Biomicroscopia - permite examinarea microscopică a polului anterior si polului posterior al globului ocular
• Perimetria – constă în determinarea limitelor cîmpului vizual
• Oftalmoscopia - permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor sale.
• Determinarea tensiunii intraoculare
• Tomografie în coerență optica a nervului optic și retinei etc.
Georgeta Lupașcu
Dacă ați fi factorul de decizie și ați avea resursele necesare disponilile, care ar fi primele acțiuni urgente pe care le-ați realiza pentru îmbunătățirea situației persoanelor cu deficiențe de de vedere?
Tatiana Ghidirimschi
Cu referire la deficiențele de vedere:
1. Screeningul persoanelor care suferă de diabet zaharat în scopul identificării complicațiilor precoce ale diabetului zaharat. Aceasta ar contribui la prevenirea unui număr mare de complicații cum este orbirea și vedera slabă, deci și a unui număr mare de dizabilități – o povară mare pentru Stat.
2. Screeningul copiilor din întraga republică și mai cu seamă a celor din mediile rurale în vederea identificării viciilor de refracție și corijarea acestora precum și a altor afecțiuni oculare. Acest lucru ar contribui la prevenirea cazurilor de ambliopie și progresia unor afecțiuni ocualre.
3. Urgentarea intervențiilor de înlăturarea a catarctei. Conform ultimului studiu efectuat în Moldova (RAAB, 2012), una dintre principalele cause ale cecității (orbirii), în rîndul persoanelor cu vîrsta > 50 ani este cataracta netratată chirurgical, care constituie - 54,2 %. Necătînd la faptiul ca catarcta este o cauză a orbirii . ea poate fi ușor înlăturată prin efectuarea unei intervenții chirurgicale simple.
4. Dotarea cabinetelor oftalmologice cu echipament strict necesar pentru examinare, conform stadardelor internaționale, etc.
Mihai
Mai sunt alte instituții, organizații care prestează servicii similare in RM?
Cît costa servciile prestate de centrul dvs?
Tatiana Ghidirimschi
Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă LOW VISION este unicul în țară.
Toate serviciile prestate de Centrul LOW VISION, inclusiv și eliberarea dispozitivelor de corecție optică și ajutor vizual (lupe, sisteme televizate cu circuit închis ș.a.) sunt gratis.
Andrei Ciobanu (Chișinău)
Felicitări pentru premiul ONU! Felicitări pentru prestație și profesionalism!
O întrebare de curiozitate: statul achiziționează de la centrul Low Vision careva servicii?
Tatiana Ghidirimschi
Vă mulțumim!
Statul nu a achiziționat pînă la moment niciun serviciu de la Centrul LOW VISION, necătînd la faptul că acesta este obligat să asigure persoanele cu dizabilităţi cu mijloace ajutătoare tehnice conform legii Nr. 60 din 30.03.2012, art. 43, 51. La fel și Conform Legii ocrotirii sănătăţii nr. 411 din 28.03.1995.
Deja de 3 ani Centrul LOW VISION înaintează cerere către Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru contractarea serviciilor prestate pentru persoanele cu dizabilități de vedere, dar fără niciun răspuns….
Anatol B.
Aveți un partener strategic din Norvegia...
Cum apreciați parteneriatele cu autoritățile din RM (Ministerele Sănătății, Educației, Muncii și Protecției Sociale..)?
Tatiana Ghidirimschi
Într - adevăr partenerul strategic al Centrului LOW VISION și al persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova este organizația Help Moldova din Norvegia și Guvernul Norvegiei. Pe această cale vrem să le mulțumim partenerilor noștri.

Refritor la parteneriatele cu autoritățile locale este mai dificil…

Cu excepția Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), care a facilitat oferirea spațiului în arendă pentru desfășurarea activităților Centrului LOW VISION, celelate Ministere nu se arată cointeresate în conlucrarea și stabilirea parteneriatelor…
Elena P.
Politici sociale in RM pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități de vedere?
Dacă ar fi să le comparăm cu cele din exterior?
Autoritățile noastre au un răspns standard pentru orice - „nu avem resurse”...
Numiți, vă rog, căteva exemple de politici care pot fi realizate cu resurse minime.
Mulțumesc.
Tatiana Ghidirimschi
Este dificil de realizat politici sociale pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități cu resurse minime, deoarece o politică socială presupune și un cost enorm.

Dar se poate de început și de acționat eșalonat în toate domeniile și este important ca aceste acțiuni să fie priotirizate pentru toate categoriile de dizabilități. De exemplu:

- Asigurarea eșalonată cu mijloace tehnice de corecție optică și ajiutor vizual.a persoanelor cu dizabilități de vedere. La moment acest drept este încălcat în totalitate în Republica Moldova, necătînd la faptul că Legeile nr. 60, 121, 411 prevăd asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi în egală măsură, inclusiv la reabilitare și la educație.
- Asigurarea la educația inclusivă a copiilor cu dizabilități de vedere, prin elaborarea programelor specializate și editarea materialelor didactice adaptate necesitătilor copiilr și tinerilor cu dizabilități de vedere.
- Asigurarea eșalonată a accesibilităţii la infrastructura socială etc.
V.Zaporojan - RADIOVISION
cît de accesibile sunt consultațiile la centrul D-voastră pentru persoanele cu dizabilități de vedere și dacă se fac consultații și în raione?
Tatiana Ghidirimschi
Centrul LOW VISION prestează servicii gratis persoanelor cu dizabilități de vedere (vedere slabă) de diferite vîrste și pe întreg teritoriul țării.

Centrul dispune de echipă mobilă, care merge și oferă servicii și în raioanele țării, inclusiv în Transnistria, Găgauzia.

Comentarii

replice