Conferința on-line: Ion Gîrneț, managerul general al Academiei Naționale de Șah

Conferința on-line s-a încheiat.

De ce șahul trebuie sa fie predat copiilor, inlusiv celor cu Cerințe Educaționale Speciale?

Care e situația actuală și ce trebuie de făcut pentru a le altoi copiilor dragostea de șah?

Cine participă și cine ar mai trebui să se implice în acest proces?

La acestea și alte întrebări ale cititorilor deca.md  a răspuns Ion Gîrneț, managerul general al Academiei Naționale de Șah din Moldova, lector universitar la șah, magistru în tehnologia antrenamentului sportiv, coordonator al proiectului ”Sahul egal pentru toti”.

 

———————
Important!

1.Vă invităm să adresați întrebări folosind formularul de la finalul articolului.

2.Pentru a păstra relevanța discutiei, nu vom valida întrebările care nu se referă la temele anunțate sau care constau în atacuri la persoana, precum și comentariile care nu conțin întrebări.

Sebastian M.
De ce șahul ar trebui să fie o disciplină obligatorie în educația copiilor?
Mulțumesc.
Ion Gîrneț
Personal consider ca sahul, daca e sa vorbim despre locul lui in sistemul educational, ar trebui sa fie o disciplina optionala si nu obligatorie, cel putin de moment. Daca mergem pe calea de a obliga pe cineva sa asimileze disciplina necesitatea careia el o pune la indoiala sau in general nu recunoaste utilitatea ei, se va ajunge doar la efectul invers – atitudine negativă fata de sah.

De aceea Academia merge pe alta cale - incercam sa marim numarul de oportunitati in studierea sahului pentru cit mai multi doritorii, totodata sensibilizind opinia publica despre beneficiile sahului in special pentru educarea tinerei generatii. Iar momentul cind sahul va fi gata sa intre in sistemul educational ca si disciplina obligatorie singur va da de stire.
Alexandru Arnaut
Dl Girnet, cu ce se ocupa Academia Nationala de Sah si ce proiecte/activitati desfasoara la moment?
Ion Gîrneț
La moment staful Academiei este focusat pe elaborarea strategiei incluzive de dezvoltare a sahului (proiect susținut de Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA).
Gheorghe Constantin
Există o viziune complexă / o strategie asupra dezvoltării șahului în Republica Moldova? Cine este implicat în acest proces?
Ion Gîrneț
Dupa cum am scris mai sus, Strategia incluziva de dezvoltare a sahului in Republica Moldova este la moment in curs de elaborare.

In acest proces ne-am straduit sa implicam cit mai multe organizatii relevante, de la structure de stat pina la reprezentanti ai grupurilor tinta (cu dezabilitati de vedere, auz, vorbire, locomotorii; mediul academic si sportiv etc.)
Avram
Dacă dispuneți de date statistice: În cîte instituții de învățămînt din Republica Moldova este predat șahul?
Mulțumesc.
Ion Gîrneț
Conform datelor oficiale ale Ministerului Educatiei sahul se preda in peste 950 de institutii educationale.
Petric
Care sunt principalele probleme cu care se confruntă comunitatea șahistică din Moldova? În ce măsură problemele pe care le abordați în această conferință sunt pe agenda comunității șahistice din republică; a autorităților?
deca.md
Principalele probleme ale sahistilor din Moldova sunt lipsa turneelor de anvergura in tara si finantarea redusa din partea statului pentru a participa la turnee similare care se desfasoara in alte tari.

Referitor la rolul sahistilor in elaborarea strategiei incluzive de dezvoltare a sahului vreau sa mentionez ca rolul lor in acest proces este unul extrem de important, nu intimplator 2 ateliere de lucru din totalul celor 10 le-am organizat cu participarea sahistilor de performanta (unul in cadrul Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport, si altul in cadrul scolii sportive specializate de sah si joc de dame nr. 7), la care au participat inclusiv Viorel Iordachescu, Mare Maestru International, Presedintele Academiei Nationale de Sah din Moldova, Victor Romcovici, Maestru International, arbitru de categorie internationala, directorul scolii sportive specializate de sah si joc de dame nr. 7, Serghei Vedmediuc, Maestru International, profesor-antrenor s.a. Cit tine de autoritati, intrebarea respectiva inca urmeaza sa o punem pe agenda lor de lucru.
Dr. Claudiu Mărgineanu
De ce copiii trebuie să cunoască șahul?
Bună întrebare!
Care este răspunsul dvs. la această întrebare?
Mulțumesc.
Ion Gîrneț
Mercy de intrebare, Claudiu. Multiple studii si cercetari stiitifice au dat raspunsul: Sahul dezvolta la copii gîndirea critica, concentratia, memoria, creativitatea, competitivitatea si multe alte.

Totusi unul din cele mai importante elemente ramine a fi dezvoltarea la copii a capacitatii de a actiona in minte, care se formeaza la ei la virsta de 5-9 ani. Sahul ramine a fi cel mai reusit instrument pentru dezvoltarea acestei capacitati si chiar simpla invatare a regulilor de joc deja constituie un fundament esential pentru realizarea acestui obiectiv.
Lidia
Domnule Gîrneț,
în ce constă proiectul „Șahul egal pentru toți”?
Mulțumesc.
deca.md
Partial la aceasta intrebare a fost dat raspuns mai sus. Obiectivul proiectului ”Sahul egal pentru toti” consta in elaborarea strategiei incluzive de dezvoltare a sahului, destinata crearii conditiilor de accesibilitate la studierea sahului a persoanelor cu dezabilitati de toate categoriile.

Strategia se elaboreaza in mod participativ, si pentru aceasta am desfasurat 10 ateliere de lucru prin republica (inclusiv zonele sud si nord) cu diferite grupuri tinta (dezabilitati de vedere, auz, deficiente locomotorii, mediul academic si cel sportiv etc.). In cadrul atelierelor au fost colectate mai multe viziuni, idei, propuneri care vor fi puse la baza acestei strategii.
Ludmila
Dle Ion, Academia Națională de Șah din Moldova deține o metodologie adaptată pentru pregarea șahului pentru copii cu Cerințe Educaționale Speciale?
Ion Gîrneț
Nu Doamna Ludmila, nu detine. Insa procesul de elaborare a acestor metodologii va porni in termenul apropiat. Ce e drept este un volum enorm de munca, deoarece metodolgii in acest domeniu nu sunt deocamdata in lume.
Lucrețiu M.
Foarte bună idee!
Care sunt principalele impedimente ale introducerii șahului în școală? Cine se opune? Copiii cu CES au necesități speciale. În acest context, ce impedimente vedeți?
Mulțumesc.
Ion Gîrneț
Impedimente chiar nu sunt, Lucretiu, mercy de intrebare. Dimpotriva, as constata ca este o deschidere fara precedent din partea tuturor organelor de resort si a grupurilor tinta.

Doar ca rezultatele mari nu pot fi obtinute intr-o zi doua, si nici chiar intr-un an doi si pentru ele este mult de muncit.

De aceea cred ca unica ce se cere la moment, sau cum zic sahistii ”mutarea pe care o cere pozitia” este sa consolidam eforturile.
Ana
Unde am putea găsi mai multă informație despre competițiile, turneele, campionate destinate copiilor? Ele sunt incluzive - la ele ar putea participa și copii cu CES?
deca.md
Majoritatea competitiilor la moment se desfasoara la Clubul Republican de Sah si Joc de Dame si la Scoala sportiva specializata de sah si joc de dame nr. 7, insa nu pot sa va zic daca la ele ar putea sa participe copii cu CES. Mai multe detalii cred ca ati putea sa aflati de la conducerea acestor institutii.

De asemenea si Academia Nationala de Sah din Moldova desfasoara turneele sale la care participa si elevii acesteia cu CES. Detalii puteti urmari situl www.sah.md
Nicu
Bună seara, dle Ion.
Vă mulțumesc că abordați acest subiect dureros pentru noi... Așteptăm o mai mare deschide a societății față de persoanele cu dizabilități. Sunt o astfel de persoană și locuiesc în mediul rural. Aș dori să-mi aprofundez cunoștințele în domeniul șahului...Ce ofertă au Academia Națională de Șah, comunitatea șahistică din Moldova etc. pentru noi?
Mulțumesc.
Ion Gîrneț
Si tie iti multumesc Nicu pentru intrebare. Pentru persoanele impatimite de sah din mediul rural noi pregatim un pachet special de servicii. Pentru detalii rog sa ma contactati, daca e posibil pe pagina mea de pe facebook - https://www.facebook.com/ion.girnet.9.
Ghenadi
Academia Națională de Șah dispune de antrenori calificați să predea șah copiilor cu CES?
Există cursuri specializate pentru aceasta? Dacă da, cine le organizează?
Ion Gîrneț
La moment nu exista antrenori calificati in acest domeniu, dar in termenul cit mai scurt posibil speram sa porneasca elaborarea lor.
Dmitrii
Într-un recent top 10 al celor mai inteligenți oameni din lume (după coeficientul IQ),
2 din cei 10 nominalizați vin din domeniul șahului...
Este oare întîmplător acest lucru?
Ion Gîrneț
Sincer, nu am studiat acest segment si nu pot sa ma expun. Stiu doar ca sahul dozat dezvolta inteligenta.
Laurențiu
Care este poziția oficială a Ministerului Educației vis-a-vis de introducerea șahului în școli?
Ion Gîrneț
Ministerul este deschis la toate intiativele ce tin de dezvoltarea sahului.
Artur
Argumentîndu-Vă punctul de vedere, ați putea face referință la experiențele internaționale în domeniu?
Mulțumesc.
Ion Gîrneț
Politici incluzive a sahului pe plan international nu sunt, sau cel putin echipa noastra de experti nu a gasit asa experiente.
Elizabeta
Disciplină obligatorie sau opțională?
Doar în ciclul primar sau și în cel gimnazial sau/și liceal?
Ion Gîrneț
Sahul trebuie sa fie doar ca disciplina optionala la moment. Nu este corect sa impunem aceasta disciplina tuturor si cu atit mai mult contrar dorintelor.

Nu intimplator Curricula de Sah, elaborata de Academia Nationala de Sah din Moldova si aprobata de Consiliul National pentru Curriculum a Ministerului Educatiei are mentiunea ”optional”.

Consider ca deocamdata ar fi bine sa implementam bine acest proiect la nivelul ciclului primar.
Veaceslav
Ați făcut un calcul estimativ al resurselor necesare pentru implementarea acestei inițiative?
Cu regret, autoritățile vor menționa că nu există suficiente resurse financiare...
Ați analizat la ce linii de buget ar putea fi făcute economie pentru a disponibiliza resursele?
Ion Gîrneț
Toate materialele colectate pentru elaborarea strategiei se afla la moment in laboratorul expertilor independeti si ei urmeaza sa se expuna asupra tuturor elementelor necesare, inlcusiv asupra calculelor si liniilor de buget.
Teodor
Pe termen lung, cum vedeți, care este impactul introducerii acestei inițiative? În cît timp prognozați recuperarea investițiilor?
Ion Gîrneț
Strategia incluziva a sahului este un proiect social, de aceea despre recuperare de investitii aici nu poate fi vorba.

Cit priveste de impact, ne dorim ca la studii de calitate in sah sa aiba acces cit mai multe persoane defavorizate si cu diferite dezabilitati.

Ar fi cu adevarat un lucru mare pentru tarisoara noastra.
Liliana
Care sunt performanțele la șah ale copiilor din Republica Moldova pe arena internațională?
Ion Gîrneț
Copiii nostri au adus mai multe rezultate sportive frumoase la campionatele europene si mondiale, Ivan Schitco a ocupat locul III la campionatul mondial intre elevi (Iasi 2012), Nichita Morozov a ocupat locul 2 la campionatul european etc. Sunt si multe alte.
Ivan
Imixtiunea politicului in sah este oare o bariera in dezvoltarea sahului in Republica Moldova?
Ion Gîrneț
Aparent implicarea politicului aduce rezultate pozitive, deoarece din motive clare el este dispus si disponibil sa finanteze anumite festivitati. Partea proasta este insa ca politicul este de regula netolerant fata de orice initiative, cit de importante n-ar fi ele, daca nu intrunesc conditia de lustruire a imaginii lui.

Este un fapt clar si stabilit. De aceea parerea mea si a colegilor mei este ca politicul trebuie sa faca politica, iar sportul, si cu atit mai mult educatia, sa mearga de sinestatator si cu suport din alta parte decit din politica. E o optiune foarte dificila pentru Republica Moldova, mai ales in sah, dar o consider posibila si benefica.
Mirabela
In opina dvs., care sunt principalii actori comunitari care ar putea sa vi se alature demersului de descoperire si cunoastere a sahului de catre copii?
Ion Gîrneț
Prima ce am facut, am sensibilizat grupurile tinta interesate, iar in continuare indemnam sa se alature cit mai multi actori, de la autoritatile publice centrale de specialitate si locale, pina la cele mai diverse institutii si ONG-uri cu profil educativ.
Veaceslav
Cîţi profesori de şah există acum în Moldova? Care este salariul lor? De cîţi profesori ar fi nevoie şi cine îi poate pregăti pentru un salt calitativ în acest domeniu?
Mulţumesc.
Ion Gîrneț
Cu profesorii calificati si certificati in Moldova este o problema si asta e ceva firesc, deoarece pina nu demult nu au existat studii specializate in acest domeniu.

Conform datelor oficiale ale aceluiași Minister al Educatiei institutiile educationale dispun de doar 10% din numarul total de pedagogi de sah.

Salariile profesorilor de sah la moment sunt conform tarifelor Ministerului Educatiei. Cîti profesori ar fi necesari si care ar fi modulul de pregatire a lor am putea sa vorbim cred peste citeva luni.
Ion Anton
cum apreciati situatia de acum a sahului din Moldova? avem sanse sa crestem un campion mondial?
Ion Gîrneț
Sansele de a creste un campion mondial din Moldova le consider foarte reale, cel putin exista toate elementele necesare: 1. Sistem educational in constructie, 2. Mari Maestri care sa contribuie la acest proces prin propriul exemplu si aport (V. Bologan, V. Iordachescu, D. Svetushkin, S. Vedmediuc, B. Itkis si altii), 3. Buna vointa, entuziasm si, cit nu ar suna de straniu pentru Moldova, sustinere din partea actorilor nationali si internationali. De aceea trebuie sa continuam sa muncim cu indrazneala si rezultatele, cu voia Domnului, nu se vor lasa prea mult asteptate.
Gheorghe V.
Viziunea dvs. - in cat timp ar putea fi implementat in Moldova un program national de dezvoltare a sahului?
Ion Gîrneț
Consider minim in 5 ani.
Maria
De unde am putea achizitiona table de sah si materiale auxiliare pentru persoane cu dizabilitati (in general, si persoane cu dizabilitati de vedere, in speta)?
Ion Gîrneț
In Moldova spre regret nu sunt in vinzare astfel de materiale. Unele le puteti gasi pe aceste resurse: http://ucblind.com/magazin?mode=product&product_id=138654401
Isac
Exista in Republica Moldova persoane cu dizabilitati / sahisti de performanta? Statul le ofera vre-un suport?
Ion Gîrneț
Exista sahisti de un nivel foarte bun, chiar medaliati la diverse campionate. Statul le ofera anumit suport dar acesta este foarte insuficient, dupa parerea lor.
David
Cati sahisti sunt in Parlamentul RM? In parlamentele altor state?
Ion Gîrneț
Bravo David, buna intrebare Nu stiu citi sunt, dar sa fi fost mai multi sunt convins ca am fi trait mai bine.

Comentarii

replice