Conferința on-line s-a încheiat. Igor Meriacre, director executiv al Asociației „MOTIVAȚIE” din R. Moldova, a răspuns la întrebările cititorilor deca.md

Conferința on-line s-a încheiat! Mulțumim tuturor participanților la discuție.

Cît de mult a avansat Republica Moldova în protecția drepturilor prevăzute de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi? Cum stau acum lucrurile în domeniul asigurării dreptului persoanelor cu dizabilități la un vot direct și secret? Ce eveniment, cu adevărat istoric, a avut loc în cadrul scrutinului parlamentar din 30 noiembrie 2014.

La acestea dar și alte întrebări a răspuns în cadrul unei conferințe on-line Igor Meriacre, director executiv al Asociației „MOTIVAȚIE” din R. Moldova.

Răspunsurile la întrebări le găsiți mai jos.

—————————————————————————————————————————
Important!

1.Vă invităm să adresați întrebări folosind formularul de la finalul articolului.

2.Pentru a păstra relevanța discuției, nu vom valida întrebările care nu se referă la temele anunțate sau care constau în atacuri la persoană, precum și comentariile care nu conțin întrebări.

Marin
Dle Igor, va salut.
Știu că pe 30 noiembrie 2014 ați activat în calitate de membru al biroului electoral al secției de votare. Bravo pentru curaj și pentru un exemplu pro-activ! Cum vi s-au părut alegerile de pe „cealaltă parte a baricadei”? Care sunt lecțiile învățate?
Igor Meriacre
Salut. A fost o experienta foarte interesanta, nu pot sa spun ca nu am obosit dar impresiile si comunicarea cu oameni merita acest effort. Alegatorii care initial se enervau trecind prin prima etapa de inscriere in sistemul onlain la intrare in sectie, ajungind la masa mea si observind ca stau in scaun rulant se linisteau si asteptau cuminti pina vor fi deserviti. Multi plecau cu zimbet, deoarece si eu incercam sa le zimbesc si sa vorbesc calm si explicit.

A fost interesant si la numerotarea voturilor, cel putin m-am simtit important prin faptul ca stiu ca la sectia unde am participat nu au fost fraude si tot procesul a decurs cinstit si transparent. Cred ca faptul ca esti cetatean a unei tari inseamna nu numai beneficiile si drepturile care le ai, dar in primul rind aportul tau pentru dezvoltarea acestei tari. Eu am depus un mic effort pentru aceasta.

Lectiile invatate – sa intelegem ca in depinde de noi viitorul nostru, si noi alegem cum va fi acel viitor. Si in cadrul scrutinului nu exista noi si voi – alegatori si membri ai sectiilor de votare, toti suntem egali si ar trebui sa ne comportam ca oameni civilizati.
Gheorghe
Cat de accesibile sunt sectiile de votare pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii? Care sunt principalele bariere in calea accesibilitatii?
Igor Meriacre
Salut. Accesibilitatea sectiilor de votare in primul rind inseamna accesibilitate la infrastructura sociala, deoarece sectiile de votare sunt amplasate in institutii publice.

Astfel in primul rind Autoritatile locale sunt responsabile de crearea conditiilor necesare, iar CEC sa ceara respectarea acestora. 90% din sectii totusi nu sunt accesibile, si aiici este nevoie de activizmul persoanelor cu dizabilitati in primul rind care sa ceara respectarea normelor si standardelor obligatorii.
invalid
dumneavoastra credeti ca invalizii sint socotiti in nmoldova ca oameni de sortul doi?
Igor Meriacre
Buna intrebare, cred ca raspunsul ar fi cum va simtiti Dvs? De sortul doi sau unu, sau superior? Noi trebuie sa luptam pentru asigurarea egalitatii sanselor, respectarea drepturilor, crearea conditiilor necesare.

Depinde de noi cum ne pozitionam, iar imaginea noastra in societate se va schimba odata cu implicarea noastra activa in viata societatii.
Elena
am inteles ca este o conventie privind drepturile oamenilor cu dizabilitati. ce drepturi apara aceasta conventie?
Igor Meriacre
Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati a fost ratificata de R. Moldova in iulie 2010. Iar in anul 2012 a fost aprobata Legea nr 60 – privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, care raspunde de implementarea Conventiei.

Astfel Legea 60 vine sa apere si promoveze toate drepturile fundamentale specifice persoanelor cu dizabilitati. Inclusiv: accesibilitate, educatie, incadrare in cimpul muncii, si multe altele. Legea 60 si Conventia pot fi gasite pe pagina web a Ministerului Muncii Protectiei Sociale si Familiei dar si pe multe alte resurse. Legea este obligatorie spre a fi respectata de toti actorii sociali, cu parere de rau acest lucru inca frineaza.
Vasile
Dle Igor, buna seara.
Aș dori să mă informez temeinic asupra subiectului „standarde privind asigurarea accesibilității în construcțiile civile”. Vă rog să mă ghidați, unde aș putea să le consult din prima sursă? Mulțmesc.
Igor Meriacre
In R. Moldova exista Standarde privind asigurarea accesibilitatii, mai putin sunt respectate. Ele pot fi descarcate de pe pagina web a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Constructiilor, linkul poate fi gasit in “Brosura Accesibilitate pentru toti” plasata pe pagina noastra www.motivatie.md la rubrica publicatii. In caz de necesitate va indemnam sa ne contactati la tel. 022 417155 sau 022 661393.
Magdalena
Domnule Igor,
care sunt asteptarile dvs. (si a persoanelor cu dizabilitati) de la minunatii guvernanti care discuta acum comfortabil despre crearea unei aliante de guvernare?
Igor Meriacre
Este greu de spus ce asteptam de la viitoare guvernare, daca in anii precedenti nu au fost multe schimbari si acesti ani nu ne putem astepta la schimbari esentiale.

Ma astept in primul rind la cresterea nivelului de activizm civic in rindul persoanelor cu dizabilitati, cu cit mai multe persoane cu dizabilitati vor cere respectarea drepturilor lor, cu atit mai repede se vor produce si reformele.
Sebastian
Scrutinul electoral din 30 noiembrie 2014 este deja istorie. Care sunt principale inovatii/rezultate in materie de asigurare a accesibilitatii la vot a persoanelor cu dizabilitati?
Igor Meriacre
In primul rind a fost demonstrat faptul ca persoanele cu dizabilitati sunt capabile sa participe in cadrul scrutinului in calitate de alegatori, observatori, membri, dar si sa fie alesi.

Un alt rezultat este ca sunt modele pozitive de asigurare a conditiilor de participare la alegeri pentru persoane cu dizabilitati, aceste exemple pot fi preluate si multiplicate, ramine sa fie vointa politica pentru a le implementa.
Vitalie
Plasati, va rog, intr-o ordine ierarhica principalele 3-5 probleme ale persoanelor cu dizabilitati. Multumesc.
Igor Meriacre
prima problema cea mai importanta este – nerespectarea legilor si actelor normative ce tin de domeniul dizabilitate. Celelalte sunt influentate direct de prima problema, a doua este accesibilitatea inclusiv cea arhitecturala si acces la informatie.

O alta problema este de ordin financiar, partial ea va fi rezolvata prin posibilitatile de angajare in cimpul muncii. Urmatoarea este acces la educatie, inclusiv profesionala, acces la servicii de reabilitare, dupa care urmeaza problema angajarii in cimpul muncii. Si o problema care vine din rindul persoanelor cu dizabilitati este necunoasterea drepturilor, si pasivitatea in cererea de respectare a acestora.
Maria
Am citit in presa: mai multe persoane cu dizabilitati au participat in calitate de observatori la alegeri. Buna idee! Aveti un prim feedback din parte lor?
Igor Meriacre
Da, au participat cca 30 de persoane, eu cunosc in special impresiile a 8 tineri cu dizabilitati. Sunt foarte entuziasmati de faptul ca au participat, sau implicat si doresc sa se implice si la scrutinul urmator.

Mai putin sunt “mindri” de conditile de accesibilitate la sectiile de votare. Multiplicind aceasta experienta o sa vedeti ca si conditiile vor incepe sa fie schimbate.
Ion
Pentru ca in domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilitati sa se produca schimbarile multasteptate e necesar:
- sa asteptam o guvernare mai buna?
sau
- persoanele cu dizabilitati sa ocupe o pozitie mai pro activa?
Igor Meriacre
Nu exista imparat bun si imparat rau, exista imparatul pe care il alegem noi. Ca sa se produca schimbari trebuie sa depunem effort in primul rind noi – persoanele cu dizabilitati – sa se implice rudele si pretenii nostri, iar restul societatii se va implica pe parcurs.

Guvernarea va fi obligata sa produca schimbari, sub presiunea societatii.
Dan
Credeti ca, in viitorul apropiat, in Republica Moldova este un scenariu posibil, ca o institutie (o autoritate de stat) sa fie actionata in instanta pentru nerespectarea Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati?
Igor Meriacre
Da, numai decit, este posibil si depinde mult de persoanele cu dizabilitati, care pot face acest lucru prin implicarea Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii si Coalitia Nediscriminare.
Eugeniu
Harta Accesibilitatii - http://motivatie.md/harta-accesibilitate/ - felicitari pentru idee! Cum as putea eu sau alti cetateni cu spirit civic sa se implice in dezvoltarea acestui concept?
Igor Meriacre
Salut. Este foarte binevenita implicarea, in primul rind este important sa aplasam pe Harta informatii despre nivelul de accesibilitate la cit mai multe obiecte de menire sociala, astfel persoanele cu dizabilitati si nu numai vor cunoaste unde sunt sau nu conditii accesibile pentru a merge la policlinica, magazin, sau altele. Pentru aceasta, in momentul cind deschideti Harta, in partea stinga jos este linkul Chestionarului tehnic.

Completati acest chestionar si expedieazal pe adresa indicata, iar noi il vom plasa pe Harta. Astfel vom avea posibilitate sa da-m in obraz si reprezentantilor institutiilor indicate pentru neasigurarea conditiilor de accesibilitate. Va multumim si asteptam chestionarele completate.
Daniela
Care sunt, dupa parerea dvs., principalele realizari inregistrate de Republica Moldova in domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilitati dupa semnarea si ratificarea Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi?
Igor Meriacre
Principala realizare dupa parerea mea este Legea nr 60 – privind incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, alta problema este nerespectarea ei practic la toate capitolele. O alta realizare sau mai bine spus o posibilitate a fost creata prin lansarea Consiliului pentru Prevenirea si Combaterea Discriminarii si Asigurarea Egalitatii, astfel persoanele cu dizabilitati au posibilitate sa raporteze cazurile de discriminare si nerespectare a drepturilor.

Cu parere e rau cu alte realizari importante nu prea avem posibilitate sa ne laudam. Iar cele care sunt au fost posibile gratie implicarii ONG-urilor si finantatorilor straini.
Mihai
Domnule Meriacre, va salut.
Organizatia pe care o conduceti are vre-o colaborare cu Inspectia de Stat in Constructii? Expertii asociatiei participa la inspectarea si receptionarea finala a lucrarilor de constructii?
Igor Meriacre
Salut. Incercam sa stabilim o cooperare de durata cu Inspectia de Stat in Constructii, inclusiv prin prezentarea obiectelor neaccesibile pe Harta Accesibilitatii, dar si o idee care acum am inceput sa-o implementam – instruirea unui grup de persoane cu dizabilitati in calitate de experti evaluatori in accesibilitate. Tinerii la finele instruirii vor sustine un examen condus de specialisti de la Inspectie si vor primi un Certificat de atestare a cunostintelor.

Astfel vom avea posibilitate sa particpam la inspectarea a cel putin o parte din obiecte ce se dau in exploatare. Alte posibilitati de participare nu avem.

Mai multe informatii o sa gasiti si pe pagina noastra web – www.motivatie.md .
Constantin Grigoriță
Domnule Meriacre, cum vedeți dreptul de cetățean al nevăzătorilor , ca ei tot au dreptul la vot, cum se poate de obținut taina votului, și buletine de vot care să poată fi recunoscute de către aceste persoane cu probleme de vedere?
Igor Meriacre
Fiecare persoana are drepturi egale inclusiv de a participa la scrutinele electorale in calitate de alegator sau cel ales. Cu parere de rau mai sunt multe de facut pentru ca acest drept sa fie respectat. Referitor la buletinele de vot: dupa scrutin am auzit mai multe opinii referitor la cum ar trebui sa fie buletinele si insasi procedura pentru persoane cu dizabilitati de vedere, toate opiniile erau diferite. La acest scrutin, prin proiectul „Pro vot direct si secret pentru fiecare alegator”, a fost promovat plicul trafaret.

Ar fi bine ca cit mai multe persoane cu dizabilitati de vedere sa se expuna daca a fost practica aceasta metoda sau nu si de cautat solutii de imbunatatire a ei. Referitor la „taina votului” – cel putin la sectia de votare unde eu am participat in calitate de membru, mai multe persoane cu dizabilitati de vedere cereau ca insotitorii sa-i ajute sa aleaga candidatul electoral, ce clar ca incalca principiul de vot direct si secret. Cum sa raspundem la aceasta provocare? Haideti sa gasim impreuna solutii.
Eleonora Virlan
Dle Mereacre, ce trebuie sa facem noi, cetatenii simpli, care nu avem dizabilitati pentru a contribui la edificarea unei societati nedescriminatorii, incluzive si egale pentru toti? Multumim!
Igor Meriacre
Multumim pentru intrebare si in primul rind pentru dorinta de a schimba situatia actuala. Un prim raspuns este – crearea conditiilor egale, atitudine egala, abordare egala. Organizatia noastra promoveaza un principiu simplu – nimic pentru noi fara noi.

Persoanele cu dizabilitati trebuie sa se regaseasca in toate sferele vietii sociale. Persoanele cu dizabilitati nu trebuie privite ca o categorie a populatiei aparte, ele doar au necesitati speciale, cum de altfel si multe alte categorii in societatea noastra. Mai bine ajutati aceste persoane sa invete sa prinda peste, decit sa le dat pestele gata.

In orice societate vor fi persoane care doresc sa nu faca nimic – fie ele cu dizabilitati sau nu. Prin oferirea sanselor egale vom si obliga persoanele cu dizabilitati sa –si onoreze obligatiunile fata de societatea in care traiesc.
Munteanu Matei
Drepturile persoanelor cu dizabilități sunt drepturi exclusiviste sau ele au o aplicabilitate general-uman valabilă?
De fapt care este limita între dizabilitate și abilitate, în general, dacă ea există...
Igor Meriacre
Drepturile persoanelor cu dizabilitati nu sunt exclusiviste, ele vin sa completeze asigurarea respectarii necesitatilor specifice ale acestor persoane, egalizarea sanselor de participare la viata sociala, si numai atit.

Dupa parerea mea limite intre dizabilitate si abilitate nu exista, exista limite fizice sau morale pe care le cream noi insine, membri ai acestei societati. Avind conditii de participare egale, un numar mare de persoane cu dizabilitati nici nu sar deosebi de restul cetatenilor in viata lor de zi cu zi. De exemplu in cadrul unei vizite in SUA anul trecut, am vazut ca conditiile de accesibilitate sunt mult superioare celor din Moldova.

La intrebarea mea de ce nu se vad multe persoane cu dizabilitati pe strada, - raspunsul a fost – ei muncesc, sunt la studii, iar in zilele de odihna invers un numar foarte mare de persoane cu dizabilitati era in parcuri, zone de odihna. Simtiti diferenta?

Comentarii

replice