VIDEO. O scriitoare de 93 de ani din Israel, originară din Moldova, recită poeziile sale în limba română

Își amintește cu drag de satul Vărzărești, actualul raion Călărași, unde acum 93 de ani s-a născut și a copilărit. Este vorba de Maria Găitan Mozes, autoare de cărți pentru copii și nu numai, stabilită de aproape de 50 de ani în Israel.

La onorabila vârstă de 93 de ani, Maria Găitan Mozes este activă, editează cărți și acordă interviuri. A editat, revent, volumele de poezii pentru copii „Farfuria lui Pif” şi „Fluturaşul şi rochiţa”.

Într-un scurt interviu pentru jurnalista Alina Chiriac-Ivașcu de la Radio Moldova, scriitoarea spune că inima sa a rămas pentru totdeauna la Vărzărești, „alături de tata și frații care au rămas acolo”, alături de prietenii cu care a copilărit.

Posted by Alina Chiriac-Ivascu on Saturday, March 21, 2020

Maria Găitan Mozes își amintește, într-un interviu pentru AFNews.ro, o publicație românească din Tel Aviv, că familia sa se aduna serile în vie şi cânta cele mai frumoase cântece pe care le învăţa în sat sau la şcoală.

„Fratele meu cânta la vioară şi dirija, cel de-a doilea frate la chitară, iar mezinul, mai năstruşnic, cânta la fluier sau la frunză. Tata ne ţinea hangul cu vocea lui baritonală. Iar eu, bineînţeles, eram solistă. Retrăiesc şi acum acele seri, cu aceeaşi lumină în suflet. Visez şi acum melodiile care răzbăteau văzduhul până spre valea Bâcului”, povestește Maria Găitan Mozes.

Maria Găitan Mozes a studiat la Școala de Literatură „Mihai Eminescu” din București, unde l-a cunoscut pe Mihail Sadoveanu, dar și pe alți scriitori români. A emigrat în Israel în 1977 și locuiește acum în orașul Bat Yam.

Comentarii

replice