Conferința on-line s-a încheiat. Igor Hîncu a răspuns la întrebările cititorilor deca.md

Conferința on-line s-a încheiat! Mulțumim tuturor participanților la discuție.

De ce orice copil din R.Moldova, de la 1 la … 99 de ani, trebuie să aibă, cel puțin, un joc  educativ în casă?  Cum e să faci antreprenoriat social  în social într-un domeniu atât de complex precum educația? Ce înseamnă să fii expert în … joacă?

La acestea dar și alte întrebări a răspuns în cadrul unei conferințe on-line Igor Hîncu, co-fonatorul companiei Edujoc.

Răspunsurile la întrebări le găsiți mai jos.

Acest material a fost realizat în parteneriat cu proiectul „Uniunea Europeană – Republica Moldova, un partener mai mult decît donator”, implementat cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.

Dan
Dle Igor,
vă rog să vă expuneți viziunea despre importanța jocului în destinul unui copil.
Mulțumesc.
Igor Hîncu
Joaca este începutul cunoaşterii. Copiii învaţă prin joacă pentru că acesta e singurul limbaj pe care-l stăpânesc la perfecţie. De aceea joaca poate fi unul din instrumentele cele mai importante de formare ale copiilor.
George Matache
Cum este să fii creator de jucării?
Igor Hîncu
Cea mai frumoasă meserie pe care am avut-o până acum, zilnic mă joc și interactionez cu copiii, iar după mine cei care au copii in preajma nu îmbatranesc și sunt cei mai fericiți!
E minunat să știu că pot ajuta un copil să învețe mai ușor geografia, că pot pune umărul la formarea unei noi generații de copii creativi si pot contribui la completarea sistemului educațional.
Zinaida Ursachi
Un citat spune: „Trebuie să vorbești cu copiii despre Dumnezeu. În caz contrar, atunci cînd vor crește, doar vei discuta cu Dumnezeu despre copii”.
Parafrazînd acest citat celebru, în acest context o întrebare pe dimensiunea copil-joc-părinte: cît de des ar trebui să ne jucăm cu copii? De ce?
Igor Hîncu
Nu cred că este o limită de timp pentru joaca cu copiii, cu cât mai mult ne jucam impreună, cu atât mai mult ne apropiem si descoperim copiii, trebuie să profităm la maxim de clipele magice de joacă, mai ales că timpul zboară, iar copiii cresc rapid.

Deși avem magazin de jocuri, jucării și materiale didactice le recomandăm părinților să ofere de 2 ori mai mult timp copiilor și să cheltuie de 2 ori mai puțini bani pe jucării. Pe blogul nostru postăm adesea articole prin care învățăm părinții să meșterească jucăriile împreună cu copiii, pentru că jucăriile create cu propriile mânuțe sunt cele mai valoroase...
Vasile Țurcanu
Ce loc ocupă jocul educațional în sistemul actual de educație? Ce schimbări propuneți?
Igor Hîncu
După părerea mea ar trebui să ne orientăm mai mult spre metodele alternative de instruire care sunt bazate în mare parte pe joc, avem câteva instituții din capitală ce au implementat cu succes metode si tehnici de dezvoltare non-formala.

Noi am inceput un program de ateliere și seminarii gratuite în grădinițe și direcții de învățământ, unde promovam dezvoltarea gandirii creative prin joaca cu blocurile din lemn si am planificat pentru anul curent sa ajungem in toate raioanele republucii Moldova, vedeti aici mai multe detalii http://www.edujoc.md/blog/blog/educatie-prin-joc-atelier-dedicat-educatorilor.html
Pavel
Dar ce jocuri ați putea recomanda maturilor?
Igor Hîncu
Jocuri de masa, strategie si casse-tete - uri, iar ca sa intelegeti potentialul acestor jocuri, va indemnan sa veniti si sa le testam impreuna.
igor
prima data aud de asa ceva! de ce nu faceti publicitate mai multa?
Igor Hîncu
Probabil ați auzit dar nu știați că suntem noi, anul trecut am avut cel puțin o apariție lunară la tv cu un reportaj despre “mișcarea noastră” și am fost declarați “sarea in toată mâncarea” pentru că am fost prezenți la toate festivalurile si evenimentele importante din anii trecuti, cea mai buna promovare însă pentru noi, este cea virală.
Eugenia Țurcanu
aveți concurenți în Moldova? pe ce piețe mai vindeți jucăriile?
Igor Hîncu
Ne place sa transformăm concurenții în parteneri pentru că avem aceiași misiune nobilă de a dărui bucurii copiilor și ajuta parintii să le ofere cele mai potrivite jucarii, in cei 3 ani de activitate, am livrat jucarii in toata lumea chiar si in Africa sau Australia, în scurt timp, o să deschidem reprezentanță in Brașov.
Gheorghe
Ce tipuri de jucării produceți? Unde am putea să le vedem și să le testăm?
deca.md
Creăm jucarii si jocuri educative si articole de creație, dar în colectia noastră regasiți si cele mai premiate jocuri din lume - Franta Germania, Belgia, le puteti vedea pe edujoc.md si testa in casa jucăriilor de la Gagarin 3.
Tudor
Care sunt principalele dificultăți cu care se confruntă un antreprenor social în Republica Moldova?
Igor Hîncu
Lipsa cadrului legislativ de departe este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, în loc să fim ajutați și susținuti financiar de catre autorități, suntem tratați ca și celelalte companii, adică plătim impozit pe profit si nu beneficiem de subventii, dar nu ne plângem, căutăm alte soluții!
Valera
De ce jocul? Ce formație aveți?
Igor Hîncu
Platon spunea într-o ora de joc poti afla despre om mai mult decat intr-un an de discutii..., de profesie sunt inginer, am absolvit în București modulul Pedagogic si am o mare pasiune pentru copii, joaca și învatarea non-formala.
Vitalia
Cît de greu este să pui pe picioare o afacere în domeniul antreprenoriatului social? Ați avut suportul vre-unui donator? Cine vă susține?
Igor Hîncu
Afacerile sociale sunt afaceri care genereaza profit, forma juridica pe care am abordat-o noi este SRL dupa modelul lui Muhammad Yunus, insa pentru a beneficia de granturi pentru business social in Moldova se cere ca SRL-ul sa fie detinut de un ONG.

Impreuna cu Novac Victoria co-fondatoarea Edujoc, am reusit sa câștigăm o serie de concursuri și programe de finanțare, unde am aplicat ca afacere clasica :

Concursul National de Business Planuri in 2013,
Fabrica de Anreprenori din Cluj,
Antreprenor 2.0 Bucuresti,
Cupa Businesului Creativ - etapa nationala ,

Am obtinut finantare de la Uniunea Europeana și UNDP pentru a deschide propriul atelier
Programul Business Advisory Services (BAS) al BERD.

Pentru 2015, asteptam finantarea de la ODIMM pentru programul Pare 1+1
Intentionam sa deschidem o minifabrică pentru a mări capacitatea de productie si de a putea materializa toate ideile si cererile locale, vrem sa aplicam la Agentia pentru Inovare si transfer tehnologic.
Maria
Care este definia dvs. pentru „antreprenoriat social”?
Igor Hîncu
A.S. este modelul de Afacere fără riscuri și fără dividende.

Activitatea care îmi aduce satisfacție și împlinire personală, răsplata fiind rezultatul și impactul pozitiv pe termen lung generat în societate.

Îmi urmez pasiunile, ajut semenii și las ceva în urma mea și în același timp îmi asigură confortul personal.
Ionel
Ați putea recomanda anumite jocuri pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități?
Igor Hîncu
Anul trecut am dotat majoritatea centrelor de incluziune din instituțiile școlare din capitală, putem recomanda jucaria potrivita oricarui copil de la 1 la 99 ani, in functie de nevoile, cerintele si preferintele sale.
Magdalena
Sunt formatoare. Lucrez preponderent cu grupuri mixte de pedagogi și reprezentanți din administrația publică locală... Recomandați-mi, vă rog, cîteva jocuri pe care le dispuneți. Există și un suport metodic pentru ele?
Igor Hîncu
Dna Magdalena va asteptam cu drag sa ne jucam si sa va prezentam jocurile, noi organizam laboratoare de testare a jucariilor si va putem vorbi despre fiecare joc cel putin o jumatate de ora!
Edy
Cine va ieși învingător în confruntarea „joc pe computer” - „joc tradițional”? Cum ar putea fi redus fenomenul dependenței de copiilor de calculator?
Igor Hîncu
Lupta cu ecranele a fost unul din principalele motive pentru care am inceput miscarea Edujoc, ma refer in special la televizor, pentru că fenomenul abandonarii copiilor in fata tv-lui este unul raspindit în toată republica pentru ca e mult mai comod să lasam copilul in fata tv sau sa-i descarcam un joc pe telefon si sa-l abandonam, in loc sa ne jucam si sa-i daruim ce avem mai scum, adica timpul si aprecierile noastre, noi am inceput promovarea culturii jocului in familii, nimeni si nimic nu poate inlocui placerea de a sta cu intreaga familie in jurul un joc cu piese din lemn.
victor
de ce credeti ca ceea ce faceti nu e o afacere clasica da una sociala?
Igor Hîncu
Profitul inregistrat, este investit in promovarea conceptului educatie prin joaca si organizarea seminariilor si atelierelor gratuite pentru copii, parinti si educatori.

Am demarat campania “Ne jucăm cu toți copiii din Moldova”, ne deplasam gratuit cu carul plin de jucării in spitale, orfelinate si centre unde daruim timpul și aprecierile noastre copiilor.

Oferim preturi corecte si accesibile tuturor, misiunea noastra este sa oferim sansa fiecarui copil din Moldova sa aiba in casa cel putin o jucarie educativa, potrivita cu varsta, temperamentul nevoile si preferintele sale.

Pentru ca parintii sa le poata oferi jucaria potrivita la timpul potrivit, în magazinul nostru copii pot testa si incerca orice jucarie, avem pentru asta un birou special amenajat,
Cream articole care sa fie un real sprijin pentru parinti si copii.

Organizăm împreună cu copiii de diferite vârste, ateliere de testare a jucăriilor, în timpul cărora dăm viață jucăriilor și învățăm să ne jucăm.

Avem in colectie doar jucarii cu valoare educativa, fiecare joc este însoțit de poveste sau fișă pedagogică

Oferim timp liber parintilor, am redus timpul de achizitie al jucariilor de la 4 ore la 15minute, ducem magazinul mobil direct la usa casei, iar timpul castigat il pot darui copiilor.
Am pregatit o serie de evenimente si campanii prin care să ajutăm copiii să-și descopere și dezvolte talentele sau să-și creeze noi pasiuni.
vasile
Ce fel de jucării produceți? Din de cel de material? Din plastic ...tot?
Igor Hîncu
Jucariile produse de noi sunt din lemn, tratate cu vopsele ecologice si cu multa pasiune!
Cea mai nouă creație este harta puzzle a României cu Județele http://www.edujoc.md/puzzle-harta-romaniei-cu-judete
Cristina
ce jocuri aveti pentru copii de 5-6 ani?
Igor Hîncu
Avem o colecție intreagă atât de logică, strategie, cât și de creativitate pentru dezvoltarea inteligenței mânuțelor.
Eugeniu
Altădată era promovată concepția: „Jocuri pentru fetițe”... „Jocuri pentru baieți”... Care este viziunea dvs. despre aceasta? Mulțumesc.
Igor Hîncu
Pentru noi e absolut normal ca baietii sa insire margele, iar fetitele sa se joace cu masinuțe.
octavian
Ați avut susținere din parte unor donatori în realizarea proiectelor dvs.? Daca da, vă rog, să-i enumerați. Menționați cîți din ei sunt din spațiul european și cîți din spațiul estic. Mulțumesc.
Igor Hîncu
Tot suportul obtinut pana la ora actuala provine din spatiul european. Accesat prin intermediul programelor din Moldova si Romania.
Antonina
Care este sursa de inspirație pentru dvs. și afacerea pe care o dezvoltați?
Vă mulțumesc.
Igor Hîncu
Copiii cu energia și pofta lor de joacă, reprezintă izvorul meu de inspirație! Urmăriți prima poveste creată cu ajutorul copiiilor https://www.youtube.com/watch?v=ulHN2dprwsg

Comentarii

replice